A szezámmag pasztából készült mártás elengedhetetlen alkotó eleme nem csak az egyiptomi, de az egész Közel-Keleti konyhának. Sült – és párolt húsok, halak és zöldségek kiegészítője. De a szezámmag pasztából pisztácia dió és cukor hozzáadásával édességet (halwa) is készítenek, amely arról híres, hogy a rokonok a börtönben raboskodóknak általában kenyeret és halwa-t visznek, mivel az hűtés nélkül is hosszan eltartható és nagyon tápláló. Gyakran viccelnek is vele: “majd viszek neked halwa-t és kenyeret, ha valami rosszat teszel”. További fogyasztási módja, hogy egy kanálnyi szezámmag pasztát a cukornád melaszából készült fekete mézzel tálalnak, és pitakenyérrel mártogatják.
A szezámmagról többet itt olvashattok!
I.Fokhagymás tehina szósz
½ csésze szezámmag paszta- tehina
1 csésze víz
2 gerezd fokhagyma
2 ek ecet (lehet fokhagymás ecet)
½ kk római kömény
2 ek olívaolaj
1 kk finomra vágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma
só
Tegyük a szezámmag pasztát egy tálba, és adjuk hozzá az ecetet. Addig keverjük, amíg jól megkeményedik. Öntsük hozzá a vizet, és addig keverjük, amíg közepesen sűrű mártást kapunk. A fokhagymát fokhagymanyomóval nyomjuk bele, sózzuk, fűszerezzük, és végül keverjük hozzá az olívaolajat. Kevés citrommal is ízesíthetjük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A hűtőszekrényben sokáig eláll, de idővel besűrűsödik, ilyenkor használat előtt keverjünk bele egy kis vizet.
Hagymás tahina szósz
(Azoknak, akik nem szeretik a fokhagymát!)
Az előbbiek szerint készítsük el a szószt, csak fokhagyma helyett tegyünk bele 1 csészényi vékonyra szeletelt hagymát
“Szezámmag mártás – Tehina” bejegyzéshez 7 hozzászólás