A férjem kedvenc halétele a nílusi vagy más néven Viktória tavi sügérből citromos, fűszeres páccal készült sült hal.
A nílusi sügér az egyik legnagyobb édesvízi hal, ami Afrika trópusi vizeiben akár 170 kilósra is megnőhet, bár a horgászok nem nagyon hagyják meg neki ezt a lehetőséget. Húsa egyáltalán nem zsíros és fogyasztásakor a szálkáktól sem kell tartani.
Az egyiptomi konyhában a fokhagymás, római köményes pác az alap halpác. Bármilyen halat pácolhatunk vele. Ha egészben akarjuk sütni a halat, akkor az irdalásokba és a hal belsejébe is tegyünk belőle. Ha szeleteket használunk, akkor hagyjuk állni legalább fél órát, hogy az ízek jól átjárják a halat.
A tehina mártás tökéletes kiegészítője. (A receptjét ide kattintva olvashatjátok.)
Tálalhatjuk fehér vagy barna rizzsel, de fogyaszthatjuk salátával és pita kenyérrel is.
Hozzávalók:
500 gr fehér filézett hal, felszeletelve
5-6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
½ teáskanál őrölt csilipaprika
1 citrom leve
½ csésze liszt
olaj a sütéshez
só
bors
Sózzuk be a halszeleteket. Turmixoljuk össze a fokhagymát, a fűszereket és a citromlevet. Öntsük a pácot a halszeletekre, és hagyjuk állni legalább fél órán át. Ezután forgassuk lisztbe és forró olajban süssük aranybarnára. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.