Édeskömény

Az édesköményt Európában, a Földközi tenger vidékén már az ókori népek is ismerték és termesztették. Minden része fogyasztható, levelei formára a kapor levelére hasonlítanak, íze inkább az ánizsra emlékeztet. Gumójának is kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van. Készíthetünk belőle salátát, levest, de önálló köretként is megállja a helyét.

Édeskömény
Édeskömény gumó

Magja a Dél-kelet Franciaország jellegzetes ízeit idéző Provance-i fűszerkeverék egyik jellemző összetevője. Hogyan használd? Ide kattintva elolvashatod.

Indiában már évezredek óta használják fűszer és gyógynövényként egyaránt. A legtöbb fűszerkeverék (masala) fontos alkotóeleme, de étkezések után is szívesen elrágnak egy pár szem édesköménymagot, ami beindítja az emésztést és megszünteti a rossz szájszagot. Erre a célra kandírozott formában is felszolgálják.

Az ősi indiai gyógymód az Ayurvéda is használja gyógynövény receptjeiben, többek között a bélflóra egészségének helyreállítását segítő fűszerkeverékben is. (Erről ide kattintva olvashatsz többet.)

A kínai konyha híres 5 fűszer keverékének is az egyik alkotó eleme. A Közel-Keleten is szívesen fogyasztják mind fűszer, mind teaként.

Magja pikáns ízt kölcsönöz a karfiolból és brokkoliból készült leveseknek, a krumplifőzeléknek, de halak és szárnyasok ízesítésére is kiváló.

Az édesköménymag egészségre való hatásairól ide kattintva olvashatsz.

Szólj hozzá!