A Földközi tenger vidékének, de különösen az olasz konyhának egyik alapvető fűszere. A menta félék családjának a tagja. Nevét a görög „basilikon phuton” (avagy királyi növény) kifejezésből nyerte.
Valószínűleg Indiából származik, ahol több ezer éve használják mint fűszernövényt, ugyanakkor az ősi Ayurvéda gyógyászat is előszeretettel használja sok -féle betegség gyógyítására, sőt nagy spirituális jelentőséget is tulajdonítanak neki. Gyógyításra elsősorban a „Szent Bazsalikomot” vagy Tulsit használják.
A bazsalikom amellett, hogy elősegíti az emésztést, mint minden fűszernövény, májvédő és cukorbetegség megelőző hatással is bír. Csillapítja a gyulladást, a lázat, a fájdalmat ugyanakkor immunerősítő hatása is van, erős antioxidáns, sőt még enyhe nyugtatóként is hat, de ne feledkezzünk meg antibakteriális és antimikrobális hatásáról sem. A bazsalikomból készült főzet kiválóan alkalmas kisebb sérülések, sebek fertőtlenítésére.
Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása elősegíti a szív és érrendszer egészségét, az egészséges vérnyomás fenntartását és megakadályozza a vérrögök kialakulását.
Bevethető még felfújódás, gyomorgörcs és reflux betegség esetén is. Segít az egészséges bélflóra fenntartásában ami nem csak jobb emésztést biztosít, hanem az immunrendszerünket is erősíti, hiszen az immunrendszerünk 70%-a beleinkben lakozik.
Használjuk hát minél gyakrabban ételeink ízesítésére, fogyasszuk rendszeresen teáját és illóolaját is tegyük házipatikánk részévé. Az illóolajat párologtathatjuk vagy használhatjuk bőrre kenve is, de feltétlenül vivőolajjal (olíva, kókusz, mandula, mogyoró olaj) hígítva.
Bazsalikomos recepteket ide kattintva találsz.
“A bazsalikom – fertőtlenít, fájdalmat csillapít és erősíti az immunrendszert” bejegyzéshez 1 hozzászólás