Bazsalikom – a királyi fűszer

A Földközi tenger vidékének, de különösen az olasz konyhának egyik alapvető fűszere. A menta félék családjának a tagja. Nevét a görög „basilikon phuton” (avagy királyi növény) kifejezésből nyerte.

Valószínűleg Indiából származik, ahol több ezer éve használják mint fűszernövényt, ugyanakkor az ősi Ayurvéda gyógyászat is előszeretettel használja sokféle betegség gyógyítására, sőt nagy spirituális jelentőséget is tulajdonítanak neki. Gyógyításra elsősorban a „Szent Bazsalikomot” vagy Tulsit használják. Egészségvédő hatásáról ide kattintva olvashatsz.

Kulináris használata ma már az egész világon elterjedt, Dél-kelet Ázsiától az Amerikákig egyaránt.

Több mint 35 -féle bazsalikom létezik, színük,levelük nagysága, ízük felhangjai és illóolaj tartalmuk különböztetik meg egymástól.

Kiváló ízesítője a paradicsomos, cukkinis ételeknek. Készíthetünk vele fűszervajat, bazsalikomos olajat. Az olasz konyha híres-neves zöld „pesto”-jának alap fűszere a bazsalikom, a legtöbb spagetti és pizza szósznak is elengedhetetlen ízesítője.

Természetesen legfinomabb ha a friss zöld leveleket használjuk ételízesítésre. Általában a főzési folyamat végén adjuk az ételhez és inkább kézzel tépkedjük apróra, mert ha késsel vágjuk gyorsan megfeketedik.

Ha egészségvédő hatásait szeretnénk kihasználni készítsünk belőle gyógyteát vagy párologtassuk az illóolaját. Használhatjuk bőrre kenve is, de feltétlenül vivőolajjal (olíva, kókusz, mandula, mogyoró olaj) hígítva.

Bazsalikomos recepteket ide kattintva olvashatsz.

bazsalikom

“Bazsalikom – a királyi fűszer” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!