Paprikás, diós mártogatós – Muhammara

A  Közel-Kelet országaiban közkedvelt előétel ez a finom mártogatós. Én itt egy egyszerűbb, libanoni változatot mutatok be. Van olyan recept  is, ami szerint a paprikát és hagymát először faszénen sütik meg és a paradicsom szószt külön készítik el.

Ha nincs kéznél friss paradicsom használhatunk paszírozott vagy sűrített paradicsomot. Gazdagíthatjuk (a dió mellett) mandulával, fenyőmaggal vagy/és földimogyoróval is.

Megbolondíthatjuk egy kávéskanálnyi füstölt paprikával vagy füstölt sóval esetleg folyékony füsttel.

füstölt só
Füstölt só

Hozzávalók:
3 húsos piros kaliforniai paprika
1 hegyes erős paprika
1 nagy fej hagyma
3-4 szem nagyobb paradicsom
1 csésze pirított dió őrölve
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 csésze paszírozott paradicsom
2-3 evőkanál gránátalma szirup  vagy
2 kávéskanál cukor
1 citrom leve
½ csésze olívaolaj

bors

A zöldségeket kockára vágjuk. A hagymát az olívaolajon világos sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, azzal is sütjük egy kicsit, majd jöhet a paprika, a friss paradicsom, meg a paradicsom szósz, fűszerezzük és puhára pároljuk.

Ha kész belekeverjük a diót, a zsemlemorzsát, a citromlevet és a gránátalma szirupot. Botmixerrel össze turmixszoljuk, ha szükséges olívaolajjal vagy/és vízzel lazíthatjuk.

Pirítóssal vagy pita kenyérrel tálaljuk.

diós, paprikás mártogatós, muhammara

Szólj hozzá!