Egyiptomi muszakka

Egyiptomban „a szegény ember húsának” nevezik a padlizsánt és nagyon gyakran kerül az asztalra. Reggelire, vacsorára csak simán megsütve, rakva, töltve, krémnek, salátának és még hosszan sorolhatnám… Itt a blogon is sok receptet találhattok padlizsánnal.

Ez az egyik legkedveltebb recept Egyiptomban. Sokáig eláll, hidegen és melegen is nagyon finom. Nevének jelentése: lehűtött, ami arra utal, hogy általában hidegen fogyasztják.Vendégváró asztaloknak gyakran a része.

A földközi-tengeri és a Balkán régióban is egyaránt közkedvelt. A legtöbb helyen darált hús hozzáadásával készítik, míg Egyiptomban leggyakrabban húsmentes fogásként kínálják.

Az eredeti receptben bő olajban kell kisütni a zöldségeket, de az egészséges étkezés elveinek jobban megfelel, ha sütőben vagy grillen sütjük meg.

padlizsán

Hozzávalók:

2 nagy padlizsán
2 zöldpaprika
2 erős paprika
2 fej hagyma
2 csésze passzírozott paradicsom
1 csésze húsleves vagy víz
½ csésze olívaolaj
1 kávéskanál baharat fűszerkeverék ( tudj meg többet itt ) ( vásárold meg itt )

bors

A padlizsánt és a paprikákat vastag szeletekre vágjuk, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, majd sütőben vagy grillen megsütjük. A paprikák sült héját húzzuk le. 

A hagymát hosszában vastag szeletekre vágjuk, és üvegesre pároljuk az olívaolajjal. A paradicsom szósszal együtt is pirítjuk 2-3 percig, majd felengedjük a húslevessel. Fűszerezzük, és 10 percig főzzük.

Egy mély tűzálló tálba váltakozó rétegekben lerakjuk a padlizsánt és a paprikát. Ügyeljünk arra, hogy az utolsó réteg padlizsán legyen. Ráöntjük a hagymás-paradicsom szószt. Fóliával letakarva, 180 fokon félórán át sütjük.

Ha gazdagabban szeretnénk, párolt darált húst (a receptjét olvasd el itt ) is tehetünk egy rétegnek.

Pita kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Nézz körül webshopunkban

“Egyiptomi muszakka” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!