Ezt a receptet a férjemtől tanultam még a hetvenes években. Mivel akkoriban bárányt nem nagyon lehetett kapni a hentesnél édesanyám sertéskarajjal is kipróbálta és az is nagyon finom lett.
A fogás egzotikusságát a klasszikus libanoni 7 fűszerkeverék adja, ami szerecsendióból, gyömbérből, szegfűborsból, görögszéna magból, fahéjból, szegfűszegből és feketeborsból áll. A sok zöldség pedig a mediterrán ízeket biztosítja.
Hozzávalók:
1 kg bárányborda
1 evőkanál Libanoni 7 fűszerkeverék
1 teáskanál kakukkfű
¼ csésze olívaolaj
1 nagy fej hagyma
3-4 db. paradicsom
1 db. TV paprika
1 db. hegyes erős paprika
1 nagy csokor petrezselyem
½ csésze bazsalikom levél vagy
1 teáskanál szárított bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
só és bors
Sózzuk be a báránybordákat, a fűszereket keverjük el az olívaolajjal, majd alaposan dörzsöljük be vele a bordákat. Hagyjuk állni legalább egy fél órát, de az sem baj, ha tovább pihen.
A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, a petrezselymet és a bazsalikomot pedig durvára, keverjük őket össze egy tálban.
A bordákat helyezzük egy sütőtálba, a zöldségeket keverjük közé. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, alufóliával fedjük le, majd süssük 150 fokos sütőben. Ha megpuhult a hús vegyük le a fóliát és magas hőmérsékleten pirítsuk meg egy kicsit. Tálalhatjuk rizzsel vagy sült burgonyával vagy friss ropogós kenyérrel.