Töltött bébi cukkini

Török eredetű ez a közel-keleti családi ebédek és baráti összejövetelek kedvenc fogása. Cukkíni mellett paprikát, padlizsánt, paradicsomot és akár még burgonyát is készítenek hasonló módon. Általában nagyon kicsi “bébi” zöldségeket használnak hozzá. Nálunk nem, vagy csak nagyon drágán lehet bébi cukkínit kapni, de próbáljunk minél kisebbet, vékonyabbat vásárolni. Ha hosszú és vékony cukkinit tudunk vásárolni, vágjuk őket kettőbe, így az eredetihez hasonló eredményt kapunk.

Lehetőleg minél jobban kaparjuk ki a cukkinikat, hogy jó sok töltelék férjen beléjük, de vigyázzunk, hogy ne repedjen meg a faluk.

Hozzávalók:
15-20 bébi cukkíni (fele annyi, ha nagyobbak a cukkinik)
1l paszírozott paradicsom vagy natúr paradicsomlé
100 gr vaj

Töltelék:
400 gr darált marhahús
1 csésze rizs
2 csésze húsleves
1 hagyma finomra vágva
1 zöldpaprika finomra vágva
1 csokor petrezselyem zöldje
1 evőkanál bazsalikom levél finomra vágva vagy
1 teáskanál szárított bazsalikom
50 gr paradicsom püré

bors

Óvatosan kaparjuk ki a cukkíni közepét úgy, hogy kb. 2-3 mm vastag falú, az egyik végén zárt cső maradjon. Jól sózzuk be kívül és belül is.  Lazán töltsük meg, de az aljára is jusson a töltelékből.(Ha túl tömörre töltjük, a főzés során megduzzadó rizsszemek szétfeszítik a cukkínit.) A kikapart cukkíni belsőt terítsük egy fazék aljára. Rendezzük el rajta a töltött zöldségeket. Kockázzuk a vajat a tetejére, majd öntsük rá a paradicsomlevet. Lassú tűzön főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Levéből kivéve tálaljuk. Különböző zöldségek kombinációjából is készíthetjük.

Szólj hozzá!