A kofta az arab világ hamburgere. Készítik nyárson – faszénen, olajban – serpenyőben vagy tepsiben, sütőben sütve. Paradicsom- vagy tahina szósszal tálalják. Ha nyárson – faszénen akarjuk sütni, vigyázni kell, hogy ne legyen túl száraz a hús. Négyötöd rész színhúshoz adjunk egyötöd rész hájat, hogy ne essen le a lapos, kb 2 cm széles nyársról. Az alábbi recept egy olajban sült változatot ismertet.
Hozzávalók:
750 gr darált marha- vagy birkahús
1 fej vöröshagyma ledarálva
1 csokor petrezselyem ledarálva vagy egy evőkanál szárított
1 csokor kapor ledarálva vagy egy evőkanál szárított
1- 2 evőkanál rizsliszt vagy zsemlemorzsa
1 teáskanál baharat (a baharatról tudj meg többet itt.)
só és bors
½ csésze rizsliszt vagy zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
1 csésze tahini szósz
Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat úgy,. hogy egyenletesen osztódjanak el a zöldségek a darált húsban. Vizes kézzel formáljunk kb. 10 cm hosszú és ujjnyi vastag, kolbász szerű formát, majd forgassuk meg a rizslisztben. Forró olajban süssük aranybarnára. A felesleges olajat itassuk le egy papírtörölközővel. Tálra rendezzük és meglocsoljuk tahina mártással, de ízlés szerint adhatunk mellé paradicsommártást is. Cérnametéltes rizzsel, vagy sült burgonyával tálaljuk.