Keleti fasírt tehina mártással -Kofta bel tahina

A kofta az arab világ hamburgere. Készítik nyárson –  faszénen, olajban –  serpenyőben vagy tepsiben, sütőben sütve. Paradicsom- vagy tahina szósszal tálalják. Ha nyárson – faszénen akarjuk sütni, vigyázni kell, hogy ne legyen túl száraz a hús. Négyötöd rész színhúshoz adjunk egyötöd rész hájat, hogy ne essen le a lapos, kb 2 cm széles nyársról. Az alábbi recept egy olajban sült változatot ismertet.

Hozzávalók:

750 gr darált marha- vagy birkahús

1 fej vöröshagyma ledarálva

1 csokor petrezselyem ledarálva vagy egy evőkanál szárított

1 csokor kapor ledarálva vagy egy evőkanál szárított

1- 2 evőkanál rizsliszt vagy zsemlemorzsa

1 teáskanál baharat (a baharatról tudj meg többet itt.)

só és bors

½ csésze rizsliszt vagy zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

1 csésze tehina szósz

Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat úgy,. hogy egyenletesen osztódjanak el a zöldségek a darált húsban. Vizes kézzel formáljunk kb. 10 cm hosszú és ujjnyi vastag, kolbász szerű formát, majd forgassuk meg a rizslisztben. Forró olajban süssük aranybarnára. A felesleges olajat itassuk le egy papírtörölközővel.  Tálra rendezzük és meglocsoljuk tahina mártással, de ízlés szerint adhatunk mellé paradicsommártást is. Cérnametéltes rizzsel, vagy sült burgonyával tálaljuk.

Szólj hozzá!