Máj alexandriai módra

Alexandria Egyiptom második legnagyobb városa, aminek az egyik ikonikus street-food fogása a jó sok csípős paprikával készült, májjal töltött szendvics, amit szinte minden utcában és akár késő éjszaka is megkóstolhatunk.

Elkészítéséhez bármilyen májat használhatunk, csirkét, pulykát, borjút de akár sertést is, bár azt Egyiptomban biztosan nem teszik. A lényeg, hogy nagyon vékony szeletekre vágjuk.

Fontos, hogy mindig annyi paprikát használjunk, mint amennyi a máj. Eredetileg csípős paprikával készül, de én úgy szeretem, ha sokféle, különböző ízű és színű paprikából készül. Így még látványosabb és gazdagabb ízű lesz.

Jellegzetes fűszere a római kömény, amit bőséggel használnak. Nálunk sokan vannak akik nem szeretik az intenzív ízét, ebben az esetben csökkentsük a megadott mennyiséget.

Fekete borsot sosem használnak hozzá, mivel azt tartják, hogy a máj nagyon megbarnul tőle.

Az utcai árusok pita kenyérben, tahinával vagy hummusszal meglocsolva tálalják. Elengedhetetlen kísérője a rukola és a római saláta.

Hozzávalók:
500 g máj
250 g hegyes erős paprika apró kockára vágva
250 g kaliforniai vagy kápia paprika apró kockára vágva
5-6 gerezd fokhagyma lereszelve
2 teáskanál római kömény
½ teáskanál őrölt koriander mag
½ csésze olaj

A májat nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az olaj felében jól elkeverjük a reszelt fokhagymát, a sót és a fűszereket, majd a keverék felével bepácoljuk a májat, hagyjuk állni legalább 15-20 percet.

A maradék olajat felforrósítjuk, beletesszük a paprikák 2/3 részét és a maradék fűszeres olajat amivel puhára pároljuk, adhatunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. Ha megpuhult adjuk hozzá a májat és a maradék paprikát, azzal is pároljuk amíg a máj át nem sül, kb. 5-6 percig. ( Vigyázat: minél tovább sütjük a májat annál keményebb éesz!)

Pita kenyérrel, rukolával és tehina mártással vagy humusszal tálaljuk.

Szólj hozzá!