Perzsa pirított rizs – Tah-dig

Először Ománban kóstoltam ezt a finom, perzsa eredetű rizst. A hosszú, keverés nélküli főzési időnek köszönhetően a lábas alján aranylóra pirul és ropogóssá válik a rizs, míg a többi része pörgős és puha lesz.

Elkészítésének vannak bonyolultabb módjai is, gyakran vékonyra szelt krumplit is tesznek a lábas aljára, a megpirult burgonyáért versenyeznek a család kicsinyei és nagyjai. Kurkumával és sáfránnyal is ízesítik.

Ez egy egyszerűbb változat, nincs áztatás, előfőzés csak a főzési időt hosszabbítjuk meg, az eredmény mégis egy különlegesen finom köret lesz, ami raguk és szaftos húsok mellé kiváló.

Hozzávalók:
1 csésze basmati vagy jázmin rizs
1 evőkanál vaj
2 csésze víz vagy alaplé

Olvasszuk fel a vajat egy jól záródó fedővel rendelkező lábasban. Dinszteljük üvegesre a megmosott és leszűrt rizst, öntsük fel a vízzel, sózzuk. Ha felforrt vegyük a lángot közepes erősségűre és lefedve főzzük amíg a víz el nem fő. Ekkor megkavarjuk, a fakanál végével egy pár lyukat fúrunk a rizsbe, lefedjük és lassú tűzön addig főzzük amíg a lábas oldalánál már látszanak a megpirult rizsszemek (kb. 30-35 perc).

Ha nem jól záródik a fedőnk kössük egy konyharuhába és úgy tegyük a lábosra.

Egy tálra kifordítva tálaljuk szaftos húsok és raguk kísérőjeként.

Szólj hozzá!