Mint ahogy a neve is mutatja ez a fogás egy hagyományos marokkói ünnepi étel, ami a lakodalmaknak is jellegzetes fogása.
Többféleképpen készítik, a csirkét pácolás után vagy egészben sütik meg vagy először egy csokor koriander levéllel ízesített levesben főzik meg, majd vajjal megkenve rápirítanak.
A szósz általában külön készül, ízesítésére eredetileg sóban eltett citromot és zöld olívabogyót használnak. Mivel nálunk nehezen beszerezhető a sóban eltett citrom én frissel helyettesítettem és persze a fekete olajbogyó is teljes mértékben megfelel.
A hagyományos elkészítési mód egy kicsit komplikált. Én jobban szeretem, ha egy fogást egy edényben és viszonylag gyorsan elkészíthetek, de persze úgy, hogy az ízéből ne veszítsen. Ezért inkább a hagyma szószban főzöm meg a feldarabolt csirkét, így a pác fűszerein túl még a hagyma és a fokhagyma is hozzájárul, hogy még gazdagabb, még finomabb legyen ez a fogás. (Ja és kevesebbet kell mosogatni!)
A rózsavíz és a sáfrány teszi igazán ünnepivé és egzotikussá, de nélkülük is igazi ínyenc fogás kerülhet az asztalunkra.
Nem csak csirkéből, hanem bármilyen más szárnyasból is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
1 csirke feldarabolva
1/3 csésze olívaolaj
1 evőkanál Ras El-hanout fűszerkeverék
½ teáskanál kurkuma
½ csésze finomra vágott koriander vagy petrezselyem levél só és bors
A szószhoz:
1 nagy fej hagyma vékony szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 evőkanál vaj
2-3 evőkanál olívaolaj
1 csésze kimagozott olajbogyó félbe vágva
1 citrom reszelt héja
1 citrom húsa kisebb darabokra vágva
½ teáskanál Ras El-habout fűszerkeverék
½ teáskanál kurkuma
1 teáskanál chili szósz vagy darált erős paprika
1 csipet sáfrány (elhagyható)
1 evőkanál rózsavíz (elhagyható)
só
Keverjük össze az olajjal a csirke fűszerezésére szánt fűszerkeveréket, kurkumát, és a finomra vágott koriander vagy petrezselyem levelet. Lazítsuk fel a csirke bőrét és töltsük a fűszeres olajat a bőre alá. Hagyjuk állni legalább egy fél órát, de még finomabb, ha egész éjjel pácolódik.
A sáfrányt egy pici cukorral törjük össze mozsárban vagy egy csészében egy kis kanál hátával. Öntsünk rá egy negyed csészényi szoba-hőmérsékletű vizet és hagyjuk ázni amíg a csirke elkészül.
Egy nagy lábosban forrósítsuk fel a szósznak szánt vajat és olajt, dinszteljük meg benne a hagymát, ha már üveges adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, azzal is süssük 1-2 percet, majd adjuk hozzá a csirke darabokat. Jól forgassuk meg a fűszeres hagymában, hogy minden darabot jól érjen. Ha a hús darabok megváltoztatták a színüket öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az olívabogyókat és a citrom húsát és közepes tűzön főzzük puhára.
Amikor már majdnem kész adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a rózsavizet ha használunk, azzal is főzzük pár percig, végül, öntsük az elkészült csirkére a vízben áztatott sáfrányt, amivel már nem kell főzni.
Koriander vagy petrezselyem levéllel megszórva tálaljuk. Pita kenyeret vagy párolt rizst adjunk mellé