Szezámmag

Aladdin varázsmagjának Keleties hangzású neve ismert az Ezeregy éjszaka meséinek egyik varázsigéje után , ” szezám tárulj ” , hiszen ez az ige nyitotta a kincses barlang bejáratát. Hogy miért pont ezt választotta? Valószínű, hogy azért mert a szezám termése ha megérik magától szétnyílik, hogy szét tudjon szóródni a sok apró mag.

A szezám termelés legrégibb nyomait Indiában találjuk. Fogyasztása több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Asszír legenda szerint az istenek szezámmagból készült bort fogyasztottak, amikor teremtették a világot. Indiában a hallhatatlanság szimbóluma, és a tisztított vaj után leggyakrabban használt áldozati olaj.

A tamil gyógyítók, mind alultápláltság, mind elhízás esetére a szezámmag fogyasztását írják elő. Szerintüka szezámolajjal történő szájzubogtatás megelőzi a ffogínymegbetegedéseit, mmeggyógyítjaa sszájbanlévő fekélyeket és eltávolítja fogakon lévő lepedéket is. A bőr ápolására pedig heti szezámmag olajos bedörzsölést írnak elő mind a férfiak, mind a nők számára.

Kínában a nagy éhínségek idején , csak a terhes anyák kaptak szezámmagot. A távol keletről hamar eljutott a mediterrán vidékre ,Egyiptomban különösen nagy tiszteletnek örvendett. II. Ramszesz idején már bizonyítottan termesztett növény volt a szezám.

Gyógyhatása miatt Hippokratész is említi. A krónikus fáradtság, szív máj és epehólyag működésének elégtelensége és álmatlanság ellen használtak. A szezám mag olajat pedig sérülések kezelésére , égések gyógyítására , és a bőr fiatalítására is alkalmazták mint kozmetikumot.

A szezám mag olajának magas a Kalcium tartalma és ásványi anyag tartalma is vetekszik az összes többi olajos maggal. Különösen gazdag vasban, magnéziumban és rézben. Ezen kívül lecitint,Thiamint (B1 vitamint) valamint D,E vitaminokat tartalmaz, de az esszenciális aminosavak sem hiányoznak belőle.

A szezám mag tartalmaz különleges fitoesztrogéneket, úgymint lignanokat és szezamint, melyeknek erős antioxidáns és rákellenes hatása van. Olyan fitoszterolokat is tartalmaz, melyek jelentősen csökkentik a vér koleszterein szintjét.

Százalékosan a szezámmag 20% fehérjét , 50 % zsírt , 21 % szénhidrátot, 4.5% nátrium, 0,458 % káliumot, 0,738 % kalciumot és 0,607 % foszfort tartalmaz. Energia tartalma 570 Kcal .

A szezámmag és a belőle készült termékek javasoltak érelmeszesedésben szenvedőknek, és általában a magas kolszterinszintű betegek kezelésére.

Kalcium tartalma segít a csontritkulás megelőzésében, vitamintartalma pedig az anyagcsere folyamatokat szabályozza valamit roboráló hatasú.

A fogyasztó leggyakrabban a szezámmaggal díszített péksütemények fogyasztásakor találkozik a szezámmaggal , Azonban a szezámmagban lévő tápanyagok sokkal könnyebben szívódnak fel ha a magot őrölve, paszta formájában fogyasztjuk.

Helwa
A szezámmagból készült paszta  a tehina megvásárolható hazánkban is. Kapható még a helwa, ami mézzel és mandulával vagy más olajos magvakkal elkevert szezámmag pasztából készült édesség és a karamellás szezámmagos szelet is.

Finomabbá tehetjük a rántott húsokat, zöldségeket is, ha zsemlemorzsába szezámmagot keverünk. Salátákra is szórhatjuk, vagy műzlibe is keverhetjük.