A paradicsom, a padlizsán és a menta egy fantasztikus íz kombináció, persze a mentát helyettesíthetjük bazsalikommal is, azok kedvéért pedig akik kevésbé kedvelik az intenzív ízeket használhatunk petrezselyem zöldjét is.
Én itt most marhahúsból készítettem, de egyaránt finom sertéssel, báránnyal de akár csirkemellel is.
A padlizsán nem csak rántva finom! Én szeretem salátának, savanyúságnak is sőt még spagetti feltétként is a kedvenceink közé tartozik. De ezeken túl feldobja még a rizses húst is, pláne ha fűszerekkel is megbolondítjuk!
Ha netán keserűnek találod a padlizsánt, áztasd be jó sós vízbe ½ – 1 órára, majd szűrd le és papírtörlővel szárítsd meg a sütés előtt.
Sütéskor azt is vedd figyelembe, hogy a padlizsán még sül (barnul) egy kis ideig miután kiszedted az olajból, úgy hogy egy kicsit világosabb legyen amikor kiszeded, mint amilyennek szeretnéd.
Hozzávalók:
500 gr marha hús kockára vágva
1 evőkanál vaj vagy 1-2 evőkanál olaj
1 fej hagyma finomra vágva
1 csésze paradicsom mártás vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
1-2 csésze víz vagy alaplé
1 teáskanál baharat
1 teáskanál szárított menta
só és bors
1 csésze rizs
1 evőkanál vaj vagy 1-2 evőkanál olaj
¼ csésze paradicsom mártás vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom
1 ¾ csésze húsleves vagy víz
só
2 közepes padlizsán kockára vágva
olaj a sütéshez
½ csésze friss menta levél vagy petrezselyem zöldje
Megdinszteljük a hagymát a vajon, hozzáadjuk a kockára vágott húst, fűszerezzük a baharattal és a borssal, majd belekeverjük a paradicsom mártást, azzal is pirítjuk 1-2 percig és felöntjük a vízzel vagy az alaplével. Sózzuk, belemorzsoljuk a mentát és közepes lángon puhára főzzük a húst. Nem kell, hogy sok leve maradjon ezért inkább gyakrabban de kevesebb folyadékot öntsünk alá.
Egy külön lábasban olvasszuk fel a rizshez szánt vajat, ha jó forró dobjuk rá a rizst és pároljuk üvegesre. Ekkor keverjük bele a paradicsomszószt, azzal is pirítsuk egy kicsit, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk és lassú tűzön lefedve addig főzzük amíg elfő a leve.
Amíg a hús és a rizs fő, jó forró, bő olajban arany barnára sütjük a padlizsán kockákat, kiszedve papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól.
Ha elkészült a rizs keverjük a puhára főtt húshoz. Tegyünk félre egy kevés padlizsánt a díszítésre, a többit pedig óvatosan keverjük a rizses húshoz, vigyázva, hogy ne törjük nagyon meg a padlizsánt. Melegítsük össze, finomra vágott mentalevéllel és a félretett padlizsán kockával díszítve tálaljuk. Joghurtos uborkasalátát vagy natúr joghurtot kínáljunk hozzá.
“Mentás, padlizsános rizses hús” bejegyzéshez 1 hozzászólás