Savanyított padlizsán

Egyiptom egyik igen kedvelt zöldség féléje a padlizsán. Készítik töltve, rakva, krémnek, salátának, sokszor hús helyett szeletre vágva és olajban megsütve.

Ezt a savanyított padlizsán receptet is ott tanultam. Elengedhetetlen alkotórésze a sok-sok fokhagyma és persze a római kömény. Van aki ad hozzá sáfrányos szeklicét vagy egy kis kurkumát, hogy szép sárga legyen a színe, én még citrom levet is adok hozzá, hogy még finomabb legyen.

padlizsán

Eredetileg 8-10 cm hosszú bébipadlizsánból készítik, de mivel nálunk nem, vagy csak nagyon drágán kapható, így a nagyobb méretű padlizsánhoz igazítottam a receptet. Mivel a fokhagyma nagyon intenzív ízű, 2-3 órás állás után már fogyasztható is, de még finomabb, ha 3-4 napig hagyjuk, hogy érlelődjön. Hűtőszekrényben tárolva 2-3 hétig is eláll.

Hozzávalók:
1 kg kisméretű padlizsán
2-3 evőkanál só
4-5 evőkanál ecet
2 fej fokhagyma
2 db erős zöldpaprika
2 kis kanál kurkuma
2 kis kanál római kömény
1 kis kanál bors
1 citrom leve

A megmosott padlizsánt két centinként mélyen bevágjuk, vigyázva arra, hogy egyben maradjon, ne essen szét. Nagy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele a sót, 2-3 evőkanál ecetet és 1 kis kanál római köményt. Főzzük a forrástól számított 4-5 percig, majd szedjük ki és csöpögtessük le. A padlizsánoknak puhának kell lenni, de csak annyira, hogy megtartsa a textúráját, nem jó ha pépes lesz.

A fokhagymát, zöldpaprikát és a fűszereket turmixoljuk össze. Ha kihűlt a padlizsán, töltsük a fűszeres fokhagymát a vágatokba. Fektessük jól záródó fedővel rendelkező tálba vagy műanyag dobozba. A főzőlevet Ízlés szerint sózzuk és ecettel, valamint 1 citrom levével ízesítjük. Öntsünk a padlizsánokra a léből annyit, amennyi éppen ellepi. Jól lefedve hűtőszekrényben érleljük.

Sültek mellé, de akár önállóan előételként is fogyaszthatjuk.

“Savanyított padlizsán” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!