Csípős-savanyú csirke leves

Ha kínai étterembe megyünk én mindig keresem az étlapon a csípős-savanyú levest és otthon is szívesen készítem. Tulajdonképpen akár egy-tál ételnek is elmehet, hiszen igen gazdag fogásról beszélünk. Csirkemell, gomba, tojás és sokféle zöldség teszi igen tartalmassá.

A zöldségeket nyugodtan variálhatjuk. Tehetünk bele zöldborsót, zellert, karalábét esetleg pár brokkoli rózsát vagy ami éppen van a hűtőszekrényben. Ha nincs savanyú uborka használhatunk savanyú paprikát is helyette.

Néha vékony szeletekre vágott zöldhagymával díszítem, de a legfinomabb a finomra vágott, friss koriander levéllel.

A csípősségét a család tűrőképességéhez igazítsuk. Ha az enyhén csípőset szeretjük, akkor csak pár csepp Tabasco szószt tegyünk bele, de ha bátrabbak vagyunk érdemes kipróbálni a világbajnok magyar chili szószokat, mint például a Chilicum Utolsókenetét vagy a Chilihungária Attila erejét.

Hozzávalók:
25 dkg csirkemell kisebb kockára vágva
2 evőkanál mogyoró olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 vékony szelet friss gyömbér
1 dl Martini vagy édes fehér bor
1,5 l alaplé vagy víz
2 sárgarépa
1 közepes sörretek
½ csészényi fafülgomba (áztassuk be egy órára annyi vízzel ami jó bőven ellepi)
1 savanyú uborka
1 hegyes erős paprika

1 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál kukorica keményítő
¼ teáskanál cukor vagy méz
½ csésze víz

1 tojás felverve
chili szósz ízlés szerint
1 evőkanál ecet
2-3 evőkanál pirított szezámmag olaj
1 kis csokor koriander vagy petrezselyem zöldje

A Távol-keleti konyha ízeiből ide kattintva válogathatsz.

Forrósítsuk fel a mogyoró olajat, dobjuk bele a gyömbér szeleteket és a fokhagyma gerezdeket, magas lángon pirítsuk, amíg arany barna nem lesz, ekkor szedjük őket ki, öntsük az olajra a bort, forraljuk pár percig, majd öntsük fel az alaplével.

A zöldségeket vágjuk egyforma nagyságú darabokra. A beáztatott gombát szűrjük le és szintén daraboljuk össze, ha szükséges. Adjuk a leveshez a csirkemellet, a zöldségeket és főzzük puhára.

Ha kész, a szójaszószt keverjük el a kukorica keményítővel és a cukorral, hígítsuk fel a ½ csésze vízzel és öntsük a levesbe. Ezután már csak 1-2 percig forraljuk, csak annyira, hogy besűrűsödjön.

Zárjuk el a lángot, állandó keverés mellett öntsük a felvert tojást a levesbe, ízesítsük az ecettel és a chili szósszal. Tálalás előtt locsoljuk meg a pirított szezámmag olajjal. Finomra vágott koriander vagy petrezselyem levéllel díszítve tálaljuk.

Nézz körül webshopunkban

Szólj hozzá!