Perzsa zöldfűszeres tojás – Kuku sabzi

Ez a tojás étel a perzsa új év (amit a tavaszi nap-éj egyenlőségkor ünnepelnek) ünnepi ételei közé tartozik. A sok zöld-fűszer a megújulás, a tojás pedig a termékenység jelképe.

Elsőre talán kicsit furcsa, hogy ilyen sok és sokféle zöld-fűszert használnak hozzá, a végeredmény azonban egy igazi ízorgia. Itt a főszereplő a rengeteg zöld-fűszer, tojásból csak annyi kell ami éppen összefogja őket.

A kuku sabzi elkészítéséhez elengedhetetlen a petrezselyem, a kapor és a zöldhagyma. A többi zöld-fűszert ízléseteknek és az elérhetőségüknek megfelelően használjátok. A receptben megadott mennyiségek sincsenek kőbe vésve, variáljátok kedvetek szerint.

Kuku sabzi, perzsa zöldfűszeres tojás

Ebben az ételben nem csak a finom ízek a vonzóak, hanem a zöld-fűszerek kiváló emésztés elősegítő és immunrendszer élénkítő hatásai is arra biztatnak, hogy minél gyakrabban tegyük az asztalra. Ráadásul ez a recept egyszerű módja a hűtőben megbújó, hervadozó zöld-fűszerek felhasználásának.

Hagyományosan serpenyőben sütve készítik, megfordítva amikor az alja már megpirult. Én ezt elég macerásnak tartom és az ízén semmit sem változtat, ha sütőben sütjük meg, úgy hogy én mindig a sütős verzió mellett szavazok.

Hozzávalók:
5 evőkanál olívaolaj
2 csésze durvára vágott petrezselyem levél
1 csésze durvára vágott koriander levél
2 csésze durvára vágott kapor
3-4 zöldhagyma finomra vágva
½ csésze bazsalikom levél finomra vágva
¼ csésze oregánó finomra vágva
¼ csésze tárkony finomra vágva
6 tojás
1 ½ teáskanál sütőpor
½ kávéskanál őrölt zöld kardamom (elhagyható)
½ kávéskanál fahéj
½ kávéskanál kurkuma
1 evőkanál só
1 teáskanál fekete bors
1 evőkanál kókusz olaj a tepsi kikenésére
1/2 csésze pirított dió durvára vágva
½ csésze vörös-áfonya beáztatva

A zöld-fűszereket tegyük egy mély tálba és keverjük össze alaposan. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, fűszerezzük és adjuk hozzá az olívaolajat, majd öntsük a zöld-fűszerekre, Szórjuk bele a sütőport és keverjük jól össze.

Alaposan kenjünk ki egy kerek sütőtálat kókuszolajjal vagy vajjal. Öntsük a tálba a tojásos zöld-fűszereket, egyengessük el, majd szórjuk rá és nyomkodjuk bele a diót és a vörös áfonyát.

180 fokon süssük, légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt kész van. Nem kell túlságosan megpirítani, csak éppen annyira, hogy jól megszilárduljon.

Cikkekre vágva tálaljuk, joghurtos, mentás uborka salátát vagy vegyes zöld salátát kínáljunk mellé.

Nézzétek meg, hogyan készül:

Szólj hozzá!