A padlizsánból sok finom étel készíthető, ez az egyik kedvencem. Nagyon mutatós akár előételnek, akár salátának kínáljuk.
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
2 paradicsom kimagozva, apróra kockázva
1 csokor petrezselyem, finomra vágva
4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 kisebb erős paprika, apróra kockázva (kihagyható)
½ teáskanál római kömény
1 citrom leve
¼ csésze extra szűz olívaolaj
olaj a sütéshez.
só
bors
A padlizsánokat meghámozzuk és 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Bőségesen megsózzuk és ½ óráig állni hagyjuk egy szűrőben. Leöblítjük a sót, és papírtörölközőn megszárítjuk a szeleteket, majd bő forró olajban aranybarnára sütjük. Kiszedve az olajból jól lecsöpögtetjük.
A többi zöldséget a fűszerekkel, a citromlével és az olívaolajjal jól elkeverjük. A padlizsán- szeleteket sorba rendezzük egy tálon. Egy-egy kanálnyit teszünk a zöldséges keverékből minden szelet tetejére. Tetszés szerint még locsolhatunk rá citromlevet és olívaolajat. Kb. ½ órán át hagyjuk érni és szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kiváló sültek mellé, de könnyű nyári vacsorának is.
Kipróbáltam. Csak javasolni tudom mindenkinek. Kevés hozzávaló, gyorsan elkészül és nagyon finom !