Kuszkusz – bulgur hasonlóság és különbség

Az egészséges táplálkozás hívei körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kuszkusz. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is takar ez az egzotikus név. Abban a tévhitben élnek, hogy ez egy különleges gabona fajta és jól illik a szénhidrát és glutén mentes diétákba.

Valójában a kuszkusz Észak-Afrikából származó tésztaféle, a durum búza legkeményebb szemcséiből készül, amire lisztet szórtak a szorgos kezű asszonyok majd vizet spriccelve rá a mi tarhonyánkhoz hasonló, de annál sokkal apróbb szemű gömböcskéket formáltak belőle. Napon szárították és egy különleges edényben a fövő húsok és zöldségek gőzében készítették el.

Ma már természetesen a kuszkusz készítést is gépsorok végzik és az üzletek polcára már előgőzölt állapotban kerül. Ezért nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hiszen csak forró levessel vagy vízzel kell felönteni, 5-10 percig állni hagyni, villával fellazítani és már tálalható is. Szaftos húsok mellé köretnek, szárított gyümölcsökkel, diófélékkel ízesítve édességként is fogyasztható.

Az tunéziai kuszkusz receptjét itt olvashatjátok.

Akkor lássuk, hogy mi is a bulgur?

A bulgur a Közel-Keleten igen kedvelt köret nem más mint tört szemű búza. Kétféle változata van, a durvára tört amit köretnek ( recept itt ) vagy töltött zöldségek (paprika, padlizsán, cukkíni)  töltelékében használnak, míg a finomabb, apróbb szemű változatot a Levanton (Libanon, Szíria, Palesztína, Jordánia) salátákhoz és a jellegzetes fasírt szerű kibbeh készítéséhez használják. Az ezen a vidéken igen kedvelt tabbouleh (petrezselyem) saláta készítéséhez  is a finomabb bulgurra van szükség ha autentikusan szeretnénk elkészíteni. (A receptjét olvasd el itt!)

Bulgur finom és durva

“Kuszkusz – bulgur hasonlóság és különbség” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!