Kuszkusz – bulgur hasonlóság és különbség

Az egészséges táplálkozás hívei körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kuszkusz. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is takar ez az egzotikus név. Abban a tévhitben élnek, hogy ez egy különleges gabona fajta és jól illik a szénhidrát és glutén mentes diétákba.

Valójában a kuszkusz Észak-Afrikából származó tésztaféle, a durum búza legkeményebb szemcséiből készül, amire lisztet szórtak a szorgos kezű asszonyok majd vizet spriccelve rá a mi tarhonyánkhoz hasonló, de annál sokkal apróbb szemű gömböcskéket formáltak belőle. Napon szárították és egy különleges edényben a fövő húsok és zöldségek gőzében készítették el.

Ma már természetesen a kuszkusz készítést is gépsorok végzik és az üzletek polcára már előgőzölt állapotban kerül. Ezért nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hiszen csak forró levessel vagy vízzel kell felönteni, 5-10 percig állni hagyni, villával fellazítani és már tálalható is. Szaftos húsok mellé köretnek, szárított gyümölcsökkel, diófélékkel ízesítve édességként is fogyasztható.

Az tunéziai kuszkusz receptjét itt olvashatjátok.

A kuszkuszt vásárold meg itt!

 

Akkor lássuk, hogy mi is a bulgur?

A bulgur a Közel-Keleten igen kedvelt köret nem más mint tört szemű búza. Kétféle változata van, a durvára tört amit köretnek ( recept itt ) vagy töltött zöldségek (paprika, padlizsán, cukkíni)  töltelékében használnak, míg a finomabb, apróbb szemű változatot a Levanton (Libanon, Szíria, Palesztína, Jordánia) salátákhoz és a jellegzetes fasírt szerű kibbeh készítéséhez használják. Az ezen a vidéken igen kedvelt tabbouleh (petrezselyem) saláta készítéséhez  is a finomabb bulgurra van szükség ha autentikusan szeretnénk elkészíteni. (A receptjét olvasd el itt!)

A bulgurt vásárold meg itt!

Bulgur finom és durva

Kuszkusz – bulgur hasonlóság és különbség” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!