A kínai konyha inspirálta ezt a receptet. A 20-30 perc bőven elég, hogy a rákok átvegyék a pác ízeit és a serpenyőben is csak pár percet kell tölteniük, minél tovább sütjük annál rágósabb lesz. Ha már a szürkéről rózsaszínre vált a színe, zárjuk el a lángot, fedjük be és hagyjuk állni egy pár percet, hogy készre pácolódjon.
Én páncélostól is szoktam készíteni a garnélát, de ha meg pucolom akkor is rajta hagyom a páncéljának az utolsó részét a farok úszójával. Egyrészt jobban mutat, másrészt finom ízt ad az ételnek.
Hozzávalók:
500 gr garnéla rák
Pác:
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál Worcester szósz
½ citrom leve
¼ teáskanál Kínai 5 fűszer
1 teáskanál kukorica keményítő
2 evőkanál mogyoró olaj
4-5 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 diónyi gyömbér finomra vágva
1 evőkanál pirított szezámmag olaj
½ csésze finomra vágott koriander levél (vagy petrezselyem)
¼ csésze finomra vágott kapor
Először is eltávolítjuk a rákok páncélját, de megtartjuk az utolsó cikket a farkuknál. Összekeverjük a pác hozzávalóit, majd beleforgatjuk a rákokat úgy, hogy mindegyiket alaposan bevonja. Hagyjuk állni 20-30 percig.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel a mogyoróolajat, ha már jó forró dobjuk bele a finomra vágott fokhagymát és a gyömbért. Állandóan keverve addig sütjük amíg az illó anyagok felszabadulnak és betöltik a konyhát, de nem szabad megpirítani, mert keserű lesz az étel.
Ezután hozzáadjuk a garnéla rákot, kevergetve, magas lángon, gyorsan sütjük kb. 2-3 percig. Ha már megváltozott a rákok színe locsoljuk meg a szezámmag olajjal, szórjuk meg a koriander zölddel és a kaporral. A tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk 2-3 percig még párolódni. Párolt rizzsel tálaljuk.
A tapadásmentes serpenyőket ide kattintva találod meg.