Olaszos zöldfűszer keverék

Nekem az olasz konyha mindig a nyarat, a tengerparti nyaralásokat idézi és szívesen emlékeztetem magam a jellegzetes olaszos zöldfűszerekből álló fűszerkeverék használatával a fantasztikus kulináris élményekre.

Nyáron lehetőleg friss zöldfűszereket használok, persze a szárítottak praktikusabbak, egy jó adag bekeverve mindig lapul a fűszeres polcomon és ha kell csak veszem  elő.

Arra figyeljetek, hogy a friss  zöldfűszerből háromszor annyit kell használni mint a szárítottból és érdemes a főzési folyamat végén adni az ételhez, hogy minél több illó olaj, íz maradjon meg. Ha lassan, hosszabb időn át főzünk valamit, akkor szerencsésebb szárított fűszereket használni.

Ezt a keveréket használhatjuk olaszos tésztákhoz, pizzához vagy zöldségekhez. Citrommal és olívaolajjal remek pác lesz belőle fehér húsokhoz, halakhoz vagy a tenger-gyümölcseihez.

2 evőkanál petrezselyem zöld szárított
1½ evőkanál oregánó
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál fokhagyma granulátum
6 db babérlevél
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál chili pehely
½ evőkanál majorana
 

A szárított morzsolt fűszereket alaposan összekeverjük, aromazárós tárolóba töltve száraz hűvös helyen tároljuk.