Fűszeres bográcsozás

Végre itt a nyár, a grillezés és a bográcsozás ideje. Hétvégeken a férfiak veszik kezükbe a fakanalat, persze csak a bogrács mellett. Finomabbnál finomabb, marha vagy birka pörkölt, esetleg egy jó pacal rotyog a bográcsban, na persze a halleveket se felejtsük el, legyen az bajai vagy szegedi. És akkor a főzőversenyekről még nem is beszéltem! Ilyenkor lehet csak igazán megmutatni, hogy milyen fantasztikus ízeket tudunk elővarázsolni a hagyományos hozzávalókból.

A fűszerezés általában só, bors és paprika, ritkábban egy kis köménymag. Arra már kevesen gondolnak, hogy esetleg valamelyik kicsit egzotikusabb fűszer milyen finom ízt tud adni még a legegyszerűbb ételnek is.

Egy ismerősöm mesélte, hogy egy nagy kerti bográcsozás alkalmával véletlenül félrenyúlt és a köménymag helyett fahéjat tett az 5kg lábszárból készült pörköltbe. Ki nem dobhatja így úgy gondolta, hogy csendben marad és nem szól senkinek. A pörkölt az utolsó szemig elfogyott és mindenki dicsérte, hogy ilyen finomat már régen ettek.

Ezt a történetet csak azért mondom el, hogy ne féljetek új ízeket kipróbálni. Még a mellényúlás is produkálhat különlegesen finom ízkombinációt! Hátha még nem is mellényúlás, hanem kipróbált fűszerkeverékek használatával varázsolod még finomabbá a megszokott ízeket.

Ha hallé vagy halpaprikás készítésében gondolkodsz, használd a Szegedi Fűszeres Halpaprikás Fűszerkeverékét. A hagyományos fűszerpaprika, fokhagyma, fekete bors, köménymag mellett a koriander és a szerecsendió bolondítja meg az ízeket. Még ütősebbé tehetjük egy jó chili szósz hozzáadásával, legyen az a Chilicum Esszenciája, ami kifejezetten a magyaros ízvilághoz lett kifejlesztve

Chilicum Eszencia

vagy a világbajnok Attila Szelleme. Persze nem csak halhoz, hanem mindenféle paprikáshoz vagy pörkölthöz ajánlom. 

Attila Szelleme chiliszószHa vadhúsból szeretnél valami finomat készíteni, próbáld ki a Vadászok titka fűszerkeveréket. A babérlevél, boróka bogyó, szegfűbors, szerecsendió kiválóan egészíti ki a vadhúsok robusztusabb ízét.

Mi a csípőset kedvelők táborához tartozunk ezért gyakran nyúlok a Piri-piri fűszerkeverékhez, amiben a fűszerpaprika és madárszem chili mellett a zöld-fűszerek, a zsálya, oregánó, bazsalikom, majoránna adnak ütős ízkombinációt. Önmagában ezt a fűszerkeveréket is használhatod pörköltek, paprikások ízesítéséhez, de egy kis citromlé és olívaolaj hozzáadásával kiváló páclé készíthető belőle.

Persze a lecsóról se feledkezzünk meg, hiszen az is egy közkedvelt, bográcsban is elkészíthető étel! Én, hogy még gazdagabb legyen a kolbász mellett mindig teszek bele cukkinit és padlizsánt is, na és a titkos hozzávaló az az Olasz fűszerkeverék, zöld-fűszerek csodás kombinációja a mediterrán ízvilágot varázsolja elénk.

Mediterrán cukkinis lecsó

A fán vagy faszénen főtt ételnek különleges, utánozhatatlan, füstös aromája van, amit ha gázrózsán főzünk csak úgy tudunk utánozni, ha füstölt paprikát vagy sót adunk az ételhez, esetleg, ha pár spriccelés folyékony füsttel „ízesítjük” a főzési folyamat végén. Ezeket ide kattintva vásárolhatod meg.

folyékony füst

A fűszerek íze, illata mindig különleges élményt ad és akkor arról még nem is beszéltem, hogy minden fűszernövény egyben gyógynövény is és számos rendelkezik még afrodiziákus hatással is!

Még a legegyszerűbb ételből is különleges finomságot varázsolhatsz a fűszerek segítségével. Kísérletezz bátran!

Nézz körül webshopunkban

Szólj hozzá!