Karfiolos frittata

A karfiol és a brokkoli a leghasznosabb zöldségfélék közé tartozik. Magas vitamin, ásványianyag és rosttartalma különösen táplálóvá teszi. A keresztesvirágúakban lévő kéntartalmú vegyület a szulforafán javítja a szív egészségét, a vesefunkciókat, jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, méregtelenít, gyulladásgátló hatású. Pláne ha adunk hozzá egy kis kurkumát is, akkor sokat tettünk azért, hogy messzire kerüljön bennünket a rák. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztanunk.

Hogy a többi hozzávaló hasznosságáról is szóljak egy pár szót: a chili paprika emésztést elősegítő, fájdalom csillapító, gyulladáscsökkentő hatású, a római kömény megakadályozza a felfúvódást. Tudjátok, hogy a feketebors beindítja a gyomorsav termelődését így segítve elő az emésztést? A szezámmag pedig ráadásul a legkönnyebben hasznosuló kalciumforrás. És akkor a tojásról, mint az egyik leggazdagabb tápanyagforrásról még nem is beszéltem.

Ez a recept gyorsan elkészíthető, készíthetjük karfiolból vagy brokkoliból, de akár vegyesen is. Én az elektromos aprítóban szoktam ledarálni, de ha nincs, egy nagy lyukú reszelő is megteszi. Süthetjük tepsipen vagy őzgerinc formában.

Kínáljunk mellé snidlinges tejfölt, menta chutney-t vagy tahinit és persze egy jó zöldsalátát.

Hozzávalók:
4-5 db karfiol vagy brokkoli virág
½ piros kaliforniai vagy más paprika
½ erős paprika (elhagyható)
1 csokor petrezselyem zöldje
½ csésze reszelt sajt
4 tojás
1 kávéskanál kurkuma
½ kávéskanál őrölt chili
½ kávéskanál őrölt fekete bors
½ kávéskanál római kömény (elhagyható)
1 evőkanál szezám mag
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál olíva olaj (megosztva)

Daráljuk (vagy reszeljük) le a karfiolt, vágjuk apróra a paprikákat és a petrezselyem zöldjét. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat. Kenjünk ki olajjal egy sütőformát vagy tepsit, majd öntsük bele a tojásos keveréket. 180 fokon süssük aranybarnára. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Szólj hozzá!