Taco leves – bableves másként

Tavaly ősszel latinos főzőestre készültem, amikor a Kanadában élő barátnőm átküldte nekem ezt a receptet, pedig nem is tudta, hogy valami ilyesmit keresek. Nagyon megörültem neki, rögtön ki is próbáltam és tökéletesen illeszkedett a mexikói ételsorba.

Nagy sikere volt a főzőesten és én azóta is gyakran készítem. Gyorsan elkészíthető, tápláló és igazi latinos ízeket varázsolhatunk vele az asztalunkra. Különösen a hideg időszakban jó, melegítő leves és nem csak a csípőssége miatt.

Kínálhatjuk egytál ételként, ilyenkor kevesebb vízzel sűrűbbre főzöm, tortilla chips-szel, tejföllel és reszelt sajttal kínálom.

 

Hozzávalók:
200 g darált hús,
2-3 evőkanál olívaolaj,
1 fej hagyma finomra vágva,
1 bab konzerv (vagy csicseriborsó),
¾ csésze fagyasztott kukoricaszem,
1 csésze passzírozott paradicsom,
1 l alaplé vagy víz,
1 hegyes erős paprika finomra vágva,
1 tölteni való paprika finomra vágva,
1 teáskanál paprika,
½ teáskanál rómaikömény,
½ teáskanál oregánó,
chili paprika ízlés szerint,
só és bors,
½ csésze finomra vágott petrezselyem vagy koriander zöldje,
tejföl,
reszelt sajt.

A hagymát üvegesre pároljuk az olívaolajon, hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk és borsozzuk. Ha a hús már megváltoztatta a színét adjuk hozzá a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig.

Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal, kínálhatunk hozzá tejfölt, finomra vágott zöld chili paprikát vagy akár finom kockára vágott avokádót.

Szólj hozzá!