Kávé és a fűszerek

Amikor 44 éve megismertem a férjemet az első dolgok egyike amire megtanított az a kardamomos kávé volt.

A Közel-Keleten nem készítenek kávét kardamom nélkül. A kávét olyan üzletekben lehet vásárolni ahol a kávé mellett sós magvakat, pisztáciát, mandulát, tök- és dinnyemagot is árulnak. A kávébabot helyben, többféle erősségben pörkölik – van amelyik egészen világos, és van amelyik szinte teljesen fekete. Egyéni ízlésnek megfelelően keverik a különböző módon pörkölt szemeket és kardamom mag hozzáadásával őrlik lisztszerűen finomra.

Mivel itthon nincsenek ilyen üzletek és nem lehetett őrölt kardamomot kapni, úgy oldottuk meg, hogy 1-2 szem egész kardamom magot tettünk a kávéfőzőbe, amitől finom, illatos és egzotikus ízű kávét kaptunk.

Azóta – mint a fűszerek szerelmese – tovább fejlesztettem a kávéízesítést fahéj és szegfűszeg hozzáadásával. Egyik barátnőm még egy kis kurkumát is kever hozzá, hogy teljes legyen a gyógyító hatás.

Milyen gyógyító hatás? – kérdezhetitek, hiszen ezek csak fűszerek! (A hivatalos álláspont szerint nem is szabad azt állítani, hogy gyógyítanak.) Igen, de minden fűszernövény egyben gyógynövény is, ráadásul magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek.

Lássuk hogyan: például a fahéj leviszi a vércukorszintet, vérhígító hatása van, a kardamom jótékonyan befolyásolja szív-érrendszer működését, jó leheletet biztosít és vigyáz a száj egészségére, a szegfűszeg is védi a fogakat, gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító és ráadásul mind a három segíti az emésztést, sőt vírus és baktériumölő hatásuk is van.

Szóval ha fűszerezed a kávédat különleges ízélményben lesz részed, ráadásul az egészséged érdekében is teszel, nem is keveset.

Hozzávalók:
1 evőkanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Keverjük össze alaposan a hozzávalókat és aromazárós tartóban tároljuk.

Persze ez csak az, ahogy én szeretem, kísérletezzetek, adjatok hozzá mást is vagy változtassatok az arányokon, a fő hogy tegyétek még élvezetesebbé a kávézás élményét egy kis fűszer hozzáadásával!

 

 

“Kávé és a fűszerek” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Csodálatos ez a blog, sajnos csak most találtunk rá a boltra is. Iszom a szavait, szívet melengetők az egy-egy receptek mögött megbújó történetek.
    A kardamomos kávé pedig maga a mámor ❤

    Válasz
    • Kedves Kitti, köszönöm kedves szavaid, örülök, ha tudok valami jót és érdekeset adni. 🙂

      Válasz
    • Kedves Kitti, köszönöm kedves szavaid és örülök, hogy tudok újat és érdekeset mondani

      Válasz

Szólj hozzá!