Török kávé

A kávé elengedhetetlen része a közel-keleti vendéglátásnak. A kávé kiemelt fontosságát az is jelzi, hogy a megfőzött kávé erősségéből és habjából (nem a tejszínhabra gondolunk) arra is következtetnek, hogy milyen feleség lesz a lányból. A kávét olyan üzletekben lehet vásárolni ahol a kávé mellett sós magvakat, pisztáciát, mandulát, tök- és dinnyemagot is árulnak. A kávébabot helyben, többféle erősségben pörkölik – van amelyik egészen világos, és van amelyik szinte teljesen fekete. Egyéni ízlésnek megfelelően keverik a különböző módon pörkölt szemeket és kardamom mag hozzáadásával őrlik lisztszerűen finomra.

Mindig előre megkérdezik, hogy mennyire édesre szeretnénk a kávét, mivel a cukrot már a kávé főzésekor hozzáteszik. Kérhetjük cukor nélkül – sada, kevés cukorral – ala elriha, közepesen – mazbouta, vagy édesen – ziada.

Egy- vagy kétszemélyes kiöntőkben készítik és kicsi, a presszókávénak megfelelő csészében szolgálják fel. Elengedhetetlen kísérője egy pohár hideg víz.

1 adaghoz:
1,5 dl víz
1 teáskanál finomra őrölt kávé
1 teáskanál (vagy ízlés szerint) cukor

A hozzávalókat egy kis kávékiöntőbe tesszük. Jól elkeverjük és óvatosan felforraljuk, vigyázva, hogy ki ne fusson. Óvatosan kávéscsészébe öntjük, vigyázva arra, hogy a kávé habja szépen a kávé tetején maradjon.

Szólj hozzá!