A neten keresgélve akadtam rá erre az isteni kelbimbó receptre. Sajnos a kelbimbót sem a férfiak, sem a gyermekek zöme nem kedveli. Ami talán valamennyire érthető is, hiszen elég jellegzetes és intenzív ízű zöldségféle és a hagyományos magyar konyhában sem közkedvelt. Pedig kiváló élettani hatásai miatt érdemes lenne gyakrabban az asztalunkra tenni.
Mivel a keresztesvirágú növények családjába tartozik épp úgy mint a káposztafélék ugyanazokkal a jótékony tulajdonságokkal rendelkezik a kelbimbó is. Magas vitamin és rost tartalma van, segít a rák megelőzésben, és a koleszterinszint csökkentésében. Fogyasztása különösen ajánlott a dohányzóknak és a prosztata betegségben szenvedő férfiaknak.
Elkészítésekor érdemes arra figyelnünk, hogy ne főzzük túl a kelbimbót, inkább felezzük vagy negyedeljük, hogy gyorsan elkészüljön, és a fűszerek jobban átjárják. Ráadásul így megelőzhetjük, hogy konyhánkat betöltse a jellegzetes, kénes káposztaszag.
Az európai konyhák általában sóval, borssal és egy kis fokhagymával fűszerezik a kelbimbót. Az alábbi recept az indiai konyha remeke és származásához méltó gazdag fűszerezése különleges ízélményt biztosít ennek az egyébként könnyen és gyorsan elkészíthető fogásnak. Ha még egzotikusabbá szeretnénk tenni adjunk hozzá a szezámmaggal 1-2 kanál kókuszreszeléket is.
Kínálhatjuk köretként sülthúsok mellé, de párolt rizzsel és egy jó chatney-val tálalva kiváló vegetáriánus vacsorát tehetünk az asztalra 20 perc alatt.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj (lehetőleg kókusz)
½ teáskanál egész római kömény
½ teáskanál mustármag
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb erős paprika (chili) apróra vágva
40 dkg kelbimbó felezve vagy negyedelve
1 evőkanál szezámmag
½ teáskanál őrölt koriander mag
½ teáskanál garam masala
½ teáskanál kurkuma
cayenne bors ízlés szerint
½ teáskanál só
½ csésze víz
1 evőkanál citromlé
petrezselyem vagy koriander levél a találáshoz
Forrósítsuk meg az olajt és adjuk hozzá a római köményt és a mustármagot, addig pirítsuk amíg elkezdenek pattogni. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és az erős paprikát, süssük egy percig. Majd jöhet a kelbimbó, amit 4-5 percig pirítsunk. Ne kavarjuk túl gyakran, hogy piruljanak meg a külső levelei egy kicsit. Adjuk hozzá a fűszereket és a szezámmagot, ezekkel is süssük egy percig, jól összekavarva, hogy a fűszerek egyenletesen eloszlódjanak. Öntsük rá a vizet és fedő alatt főzzük 8-10 percig vagy amíg elfővi a levét.
Ciromlével meglocsolva, apróra vágott petrezselyem levéllel díszítve tálaljuk.
Kedves Zsuzsa, a kelbimbót én sem kedvelem, de a te recept ajállatoddal biztos kipróbálom.
Üdvözletem
Martha
Kedves Márta, remélem ízleni fog!