Féléves hallgatás

Féléves csönd, se recept, se cikk, se fűszerkeverék…..

Májusban egy hét alatt megváltozott a világom. Eleinte csak lelassultam, majd a beszédem vált érthetetlenné és a hét végére jobb oldali bénulással állítottak le az égiek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy 4 nap múlva már a neurorehabilitációs osztály lakója voltam és gyógytornász, ergoterapeuta, logopédus és pszichológus segítségével elindulhattam a gyógyulás hosszú és rögös útján.

Az égiek azzal is segítettek, hogy olyan szobatársat adtak mellém, aki tartotta bennem a lelket amikor kellett, rugdosott amikor az kellett, és mindig megnevettetett, még a legnehezebb pillanatokban is. Életre szóló barátot találtam benne.

Az első idők nehézségei után, ahogy elkezdtem ügyesedni, úgy jöttek a gondolatok, a félelmek, hogy hogyan fogok főzni egy kézzel és ráadásul a ballal! Hála Istennek a szegedi klinikán van egy tankonyha pont erre célra, hogy ki tudjuk próbálni mire vagyunk képesek. Az ergoterapeuta jó tanácsai lehetővé tették a lehetetlennek tűnőt, és hosszú kihagyás után elkészült az első saját kezűleg főzött fogás. Na jó – egy kis segítséggel, a petrezselyem darabolásával ekkor még nem tudtam megbírkózni  – és természetesen a szobatársam szurkolásával.

Zöldborsós csirkemell készült sok mentával és petrezselyemmel, a receptjét itt olvashatjátok. Nagy sikert aratott, akik kóstolták azóta is gyakran készítik, pedig először félve kóstolták meg, milyen lehet a zöldborsó mentával? Milyen? Hát nagyon finom! A menta megbolondítja a zöldborsóból készült ételeket, kiemeli és frissebbé teszi az ízüket. Próbáljátok ki a mentás zöldborsó krémlevest is, ha valami újat és finomat szeretnétek a családi asztalra tenni.

Ma már járok, igaz lassan, a jobb kezem is sokat tud már és főzőcskézek, ha nem is úgy mint régen, de napról napra ügyesebben, úgy hogy hamarosan jelentkezni fogok új, de változatlanul fűszeres receptekkel.

“Féléves hallgatás” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves Zsuzsa!
  Gyors és sikeres gyógyulást kívánok! Én is nagyon szeretem az indiai konyhát, sok “eredeti”fűszerem is van, kedvenc készítményem a csatni, nagyon szeretem a sós lasszit. Most rendezgetem a fűszereimet, és van egy, amihez a segítségét kérem. Fenu greek-nek vettem, logikusan arra gondoltam, hogy görög széna, de a szótár és a fordító sem ismeri ezt a szót. Meg tudná-e nekem mondani, hogy mi a magyar megfelelője?
  Válaszát előre is köszönöm
  Molnár Mihályné Mersitz Zsuzsanna

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa, Kösönöm a jókívánságot! A fenugreek valóban a görögszéna, nyugodtan használhatja. Nagyon örülök, hogy mást is elvarázsol az indiai konyha! Remélem sok örömöt szerez mind a készítés, mind a kóstolás!
   Jó egészséget kívánok!
   Zsuzsa

   Válasz
 2. Kedves Zsuzsák!
  Úgy tudom,hogy a görögszéna magyar neve: lepkeszeg mag.
  Majorosné Klári

  Válasz

Szólj hozzá!