Fahéjas, narancsos, datolyás töltelék – csak hedonistáknak!

Szerintem a világ egyik legfinomabb tölteléke, amit tehetünk leveles tésztába, tölthetünk palacsintába, kenhetjük piskótára. Egzotikus, különleges  és nem utolsó sorban egészséges. Nem tartalmaz hozzáadott finomított cukrot. A datolya adja meg az édességét és emellett a datolyának nagyon magas a vitamin, ásványianyag és rost tartalma, ami segít az egészséges bélműködés fenntartásában. A narancslé adja meg a pikáns savanyúságát, a fahéj segíti a szervezetet a szénhidrátok feldolgozásában, a szezámmag pedig segít megelőzni a csontritkulást, az egyik leghatásosabb, legkönnyebben felszívódó kalcium forrás. És az ízkavalkádról még nem is beszéltem. Nem is fogok. Kóstoljátok meg. Ha gondoljátok még egy kis csokival (Jó minőségű kakaóval) is meg lehet bolondítani. Biztos siker!

A leveles tésztába töltött változat receptje itt olvasható!

Hozzávalók:
500 gr magozott datolya
½ liter narancslé (frissen facsart a legfinomabb, de a 100%-os is jó)
1 narancs reszelt héjja
2 evőkanál szezámmag
½ teáskanál őrőlt fahéj

Egy lábasban zsiradék nélkül pirítsuk meg a szezámmagot egy kicsit, éppen csak, hogy elkezdjen barnulni. Adjuk hozzá a többi összetevőt, keverjük jól el, forraljuk fel, majd lassú lángon addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Ha szükséges adjunk még hozzá narancslevet vagy vizet, hogy elérjük a megfelelő állagot. Lekvár helyett is használhatjuk bármilyen süti töltéséhez.

pirított szezámmag Narancsos, datolyás töltelék

“Fahéjas, narancsos, datolyás töltelék – csak hedonistáknak!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!