A fahéjat leginkább az almás sütemények és a forralt bor fűszereként ismerjük, pedig ha tudnánk, hogy hány területen befolyásolja egészségünket jótékonyan biztosan a minden napi étkezésünk részévé tennénk.
Lássuk, hogy mik is ezek:
Magas polifenol tartalma miatt kiváló antioxidáns hatású, így segíti megelőzni az olyan betegségek kialakulását mint a rák és a szív-érrendszeri betegségek és lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
Gyulladásgátló hatása miatt enyhíti a gyulladásokat általában, így az ízületi gyulladást is, valamit csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet ezáltal csökkenti a szívroham kockázatát.
Csökkenti azokat a krónikus gyulladásokat is melyek jelentős szerepet játszanak a neurodegeneratív betegségek (az Alzheimer-, a Parkinson-kór, és a sclerosis multiplex) kialakulásában.
Fájdalomcsillapító, görcsoldó.
A fahéjban lévő flavonoid a cinnamaldehid – antibakteriális, vírus és gombaölő hatású
Enyhíti a megfázás, az influenza kellemetlenségeit különösen, ha gyömbérrel, csillagánizzsal, szegfűszeggel mézben elkeverve használjuk.
Mint szinte minden fűszer elősegíti az emésztést, segít lebontani a zsírokat, szélhajtó, hasfogó, sőt még gyomorégés esetében is bevethető.
A méz és a fahéj keveréke jó hatással van a gyomorfekélyre.
Jótékonyan befolyásolja az emésztő enzimeket, hatására lassabban bontják a szénhidrátokat, így azok lassabban kerülnek a vérbe ezáltal alacsonyabb lesz a vércukorszint.
A fahéj csökkenti az inzulin rezisztenciát és megháromszorozza az inzulin vércukorfeldolgozó-képességét ezáltal elősegíti a fogyást és a cukorbetegség kialakulásának a megelőzését.
Kiegyensúlyozza a hormon háztartást: a nők esetében növeli a progeszteron szintet, a tesztoszteron szintet viszont csökkenti.
Fokozza az agyi funkciókat – tanuláshoz, munkához érdemes fahéj illóolajat párologtatni.
Autóvezetéskor éberebbé tesz de egyben nyugtató hatású is a fahéj illat, még a figyelem zavaros, hiperaktív gyerekeket is jótékonyan befolyásolja.
Nem véletlenül ízesítik a rágógumikat és a szájvizeket fahéjjal, antibakteriális hatása elpusztítja a rossz szájszagot okozó baktériumokat.
A fahéjolajat a háztartásban használhatjuk fertőtlenítő szerként is. Képes megölni a szalmonella bacilust, de még az e.colit (Escherichia coli) is.
Az ősi gyógyító módszerek, mint például az indiai Ayurvéda is számos gyógyító keverékben használja a fahéjat. Ilyen például a népszerű Arany tej is.
A fahéjból készíthetünk nagyon finom teát, erről többet itt olvashatsz.. A kávénkat is ízesíthetjük a késhegynyi fahéjjal vagy a még egzotikusabb Keleti kávé fűszerkeverékkel.
Jótékony hatását fokozhatjuk, ha egy fél csésze mézbe keverünk el egy evőkanálnyi fahéjat, napi 1-2 teáskanálnyit fogyasszunk belőle.
Annak sem kell lemondani a fahéj ajándékairól aki nem szereti az ízét: a fahéj illóolaj a bőrön át gyorsan felszívódik, de akár párologtatóban is használhatjuk.
Azt se felejtsük el, hogy a fahéj egy nagyon finom fűszer. Nálunk általában csak édességek ízesítésére használjuk, pedig a hús ételeket is megbolondíthatjuk vele. A közel-keleti baharat vagy az indiai masalák egyik alap alkotó része. A többi fűszerrel együtt különleges ízharmóniát ad az ételnek.
Figyelmeztetés:
A fahéj kumarin tartalma meglehetősen magas, ezért véralvadás gátló hatása is van. Aki vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed csak fűszerként használja.
“A fahéj és az egészség” bejegyzéshez 4 hozzászólás