A fahéj és az egészség

A fahéjat leginkább az almás sütemények és a forralt bor fűszereként ismerjük, pedig ha tudnánk, hogy hány területen befolyásolja egészségünket jótékonyan biztosan a minden napi étkezésünk részévé tennénk.

Lássuk, hogy mik is ezek:

Magas polifenol tartalma miatt kiváló antioxidáns hatású, így segíti megelőzni az olyan betegségek kialakulását mint a rák és a szív-érrendszeri betegségek és lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

Gyulladásgátló hatása miatt enyhíti a gyulladásokat általában, így az ízületi gyulladást is, valamit csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet ezáltal csökkenti a szívroham kockázatát.

Csökkenti azokat a krónikus gyulladásokat is melyek jelentős szerepet játszanak a neurodegeneratív betegségek (az Alzheimer-, a Parkinson-kór, és a sclerosis multiplex) kialakulásában.

Fájdalomcsillapító, görcsoldó.

A fahéjban lévő flavonoid a cinnamaldehid – antibakteriális, vírus és gombaölő hatású

Enyhíti a megfázás, az influenza kellemetlenségeit különösen, ha gyömbérrel, csillagánizzsal, szegfűszeggel mézben elkeverve használjuk.

Méz fűszerrel

Mint szinte minden fűszer elősegíti az emésztést, segít lebontani a zsírokat, szélhajtó, hasfogó, sőt még gyomorégés esetében is bevethető.

A méz és a fahéj keveréke jó hatással van a gyomorfekélyre.

Jótékonyan befolyásolja az emésztő enzimeket, hatására lassabban bontják a szénhidrátokat, így azok lassabban kerülnek a vérbe ezáltal alacsonyabb lesz a vércukorszint.

A fahéj csökkenti az inzulin rezisztenciát és megháromszorozza az inzulin vércukorfeldolgozó-képességét ezáltal elősegíti a fogyást és a cukorbetegség kialakulásának a megelőzését.

Kiegyensúlyozza a hormon háztartást: a nők esetében növeli a progeszteron szintet, a tesztoszteron szintet viszont csökkenti.

Fokozza az agyi funkciókat – tanuláshoz, munkához érdemes fahéj illóolajat párologtatni.

Autóvezetéskor éberebbé tesz de egyben nyugtató hatású is a fahéj illat, még a figyelem zavaros, hiperaktív gyerekeket is jótékonyan befolyásolja.

Nem véletlenül ízesítik a rágógumikat és a szájvizeket fahéjjal, antibakteriális hatása elpusztítja a rossz szájszagot okozó baktériumokat.

A fahéjolajat a háztartásban használhatjuk fertőtlenítő szerként is. Képes megölni a szalmonella bacilust, de még az e.colit (Escherichia coli) is.

Az ősi gyógyító módszerek, mint például az indiai Ayurvéda is számos gyógyító keverékben használja a fahéjat. Ilyen például a népszerű Arany tej is. 

A fahéjból készíthetünk nagyon finom teát, erről többet itt olvashatsz.. A kávénkat is ízesíthetjük a késhegynyi fahéjjal vagy a még egzotikusabb Keleti kávé fűszerkeverékkel. 

Jótékony hatását fokozhatjuk, ha egy fél csésze mézbe keverünk el egy evőkanálnyi fahéjat, napi 1-2 teáskanálnyit fogyasszunk belőle.

Fahéj illóolaj

Annak sem kell lemondani a fahéj ajándékairól aki nem szereti az ízét: a fahéj illóolaj a bőrön át gyorsan felszívódik, de akár párologtatóban is használhatjuk.

Azt se felejtsük el, hogy a fahéj egy nagyon finom fűszer. Nálunk általában csak édességek ízesítésére használjuk, pedig a hús ételeket is megbolondíthatjuk vele. A közel-keleti baharat vagy az indiai masalák egyik alap alkotó része. A többi fűszerrel együtt különleges ízharmóniát ad az ételnek.

Figyelmeztetés:

A fahéj kumarin tartalma meglehetősen magas, ezért véralvadás gátló hatása is van. Aki vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed csak fűszerként használja.