Kifordított (rakott) karfiol – szíriai módon (Maalouba)

Ezt a fogást Kuvaitban kóstoltam először. Már akkor is nagyon ízlett, de sosam tudtam olyan finomra elkészíteni, mint amivel ott megismerkedtem . Pár éve szíriai barátaink látogattak meg bennünket és megtanítottak a csínjára-bínjára. Itt most a karfiolos változatot mutatom be, de padlizsánnal készítve is nagyon finom.

1 kisebb fej karfiol kis rózsáira szedve

olaj a sütéshez

500 gr marha vagy bárányhús kockára vágva

1 nagy fej hagyma finomra vágva

2-3 gerezd fokhagyma fonomra vágva

1 csésze hosszúszemű rizs (basmati-val a legfinomabb)

1 teáskanál baharat fűszerkeverék

3-4 csésze víz

5 dkg szeletelt mandula vagy fenyőmag

Só és bors

A fűszerkeverék

Megvásárolható a webshopban
A karfiol rózsákat forró olajban aranybarnára sütjük, a felesleges olajat papírtörlőn felitatjuk.

A húst tegyük fel főni, ha fellfort szedjük le a habját majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Ha megpuhult szedjük ki a főzőléből.

Egy nagyobb lábasban rendezzük el a sült karfiol virágokat, majd a megfőtt húskockákat. Szórjuk rá az alaposan megmosott rizst és öntsük fel a főzőlével, hogy körül-belül 1 cm-nyire fedje be a rizst. Ha felforrt vegyük a lángot takarékra és fedő alatt,  lassú tűzön addig főzzük amíg el nem fővi a levét. Ekkor a lángot elzárva hagyjuk még párolódni  10-15 percet.

A mandulát vagy a fenyőmagot lassú tűzön, bő olajban pirítsuk aranybarnára. Szedjük papírtörölközőre és csepegtessük le a felesleges olajat.

Tálaláshoz egy nagy tányért tegyünk a lábas tetejére és hirtelen mozdulattal fordítsuk fejjel lefelé (innen jön a fogás neve “kifordított”), hogy a tányér legyen alul és a lábas tartalma a tányéron tortaszerű formát adjon. (Az sem baj, ha nem sikerül 100%-osan, lényeg az, hogy a rizs kerüljön alulra, a karfiol és a hús pedig felülre.) A pirított mandulát szórjuk a tetejére és mentás joghurttal kínáljuk.

 

Szólj hozzá!