Ezt a fogást Kuvaitban kóstoltam először. Már akkor is nagyon ízlett, de sosam tudtam olyan finomra elkészíteni, mint amivel ott megismerkedtem . Pár éve szíriai barátaink látogattak meg bennünket és megtanítottak a csínjára-bínjára. Itt most a karfiolos változatot mutatom be, de padlizsánnal készítve is nagyon finom.
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol kis rózsáira szedve
olaj a sütéshez
500 gr marha vagy bárányhús kockára vágva
1 nagy fej hagyma finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma fonomra vágva
1 csésze hosszúszemű rizs (basmati-val a legfinomabb)
1 teáskanál baharat fűszerkeverék
3-4 csésze víz
5 dkg szeletelt mandula vagy fenyőmag
Só és bors
A karfiol rózsákat forró olajban aranybarnára sütjük, a felesleges olajat papírtörlőn felitatjuk.
A húst tegyük fel főni, ha fellfort szedjük le a habját majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Ha megpuhult szedjük ki a főzőléből.
Egy nagyobb lábasban rendezzük el a sült karfiol virágokat, majd a megfőtt húskockákat. Szórjuk rá az alaposan megmosott rizst és öntsük fel a főzőlével, hogy körül-belül 1 cm-nyire fedje be a rizst. Ha felforrt vegyük a lángot takarékra és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg el nem fővi a levét. Ekkor a lángot elzárva hagyjuk még párolódni 10-15 percet.
A mandulát vagy a fenyőmagot lassú tűzön, bő olajban pirítsuk aranybarnára. Szedjük papírtörölközőre és csepegtessük le a felesleges olajat.
Tálaláshoz egy nagy tányért tegyünk a lábas tetejére és hirtelen mozdulattal fordítsuk fejjel lefelé (innen jön a fogás neve “kifordított”), hogy a tányér legyen alul és a lábas tartalma a tányéron tortaszerű formát adjon. (Az sem baj, ha nem sikerül 100%-osan, lényeg az, hogy a rizs kerüljön alulra, a karfiol és a hús pedig felülre.) A pirított mandulát szórjuk a tetejére és mentás joghurttal kínáljuk.