A szömörce a Közel-Kelet egyik kedvelt fűszere. Citrusos, savanykás íze jól illik zöldségekhez, mint a spenóthoz, hagymához, de feldobja a tejtermékeket, sőt a sült húsokat is. Fontos alkotóeleme a za’atar fűszerkeveréknek, amiről azt állítja a mondás, hogy erősíti a testet és élesíti az elmét. ( A za’atar-os pitakenyér receptjét olvasd el itt! )
A sumac-ot használhatjuk pácok készítésekor, csirke vagy más fehér húsok fűszerezésére, de szórhatjuk sajtkrémre, hummuszra vagy akár simán egy vajas kenyérre is. (A szömörcés csirke receptjét olvasd el itt.)
A szömörcét akár szuper ételnek is tekinthetjük igen magas antioxidáns tartalma (312,400 ORAC) miatt jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, ami segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, sőt a cukorbetegséget is. Antibakteriális, vírus és gombaölő , még a szalmonella baktérium ellen is hatásos.
Tudj meg többet itt: http://www.mindmegette.hu/sumac-a-kozel-kelet-fuszere-47906/
“Sumac – Szömörce” bejegyzéshez 4 hozzászólás