Mousakhan – Hagymás, fűszeres csirke pitán tálalva

A mousakhan egy hagyományos palesztin ünnepi étel. Az eredeti receptben papír vékonyságú, 40-50 cm átmérőjű kenyeret használnak, amit nagyon nehéz a Közel-Keleten kívül beszerezni. De a könnyen elérhető pita kenyérrel helyettesíthető. Régen asztal nagyságú, kerek tepsikben szolgálták fel, tálcánként 2-3 egész csirkével. Napjaink kisebb családjainak praktikusabb csirke darabokból készíteni. A mousakhan jellegzetes ízét a Közel-Kelet nyugati részére jellemző bőséges olívaolaj és szömörce adja.

Hozzávalók:
1 csirke feldarabolva
6 nagy hagyma, vastag csíkokra vágva
5 nagy pita
1 csésze húsleves
2 teáskanál kurkuma
2 evőkanál sumac – szömörce (1 citrom levével helyettesíthető)
½ csésze olívaolaj

bors

Sózzuk meg a csirkedarabokat és 2 evőkanál olajon, nagy lángon pirítsuk meg minden oldalán. Szedjük ki és tartsuk melegen. Ugyanabba a serpenyőbe öntsük bele a megmaradt olajat, és tegyük hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk és pároljuk üvegesre. A tűzről levéve hozzáadjuk a kurkumát, és a szömörcét.

Olajozzunk ki egy tűzálló tálat, rakjunk le 1 sor pitát, szórjuk meg hagymával, rá újabb sor kenyér következik, majd a hagyma felét hintsük rá.  Végül elrendezzük a csirke darabokat, ráhalmozzuk a megmaradt hagymát, ráöntjük a húslevest és 200 C-on megsütjük.

Megmaradt sült csirkét is felhasználhatunk úgy, hogy kicsontozzuk a csirkedarabokat, a hagymát megdinszteljük és fűszerezzük a fentiek szerint, majd hozzáadjuk a sült csirkét. Jól átforgatjuk, hogy a húst átjárja a fűszeres hagyma íze. Pita kenyérre halmozva tálaljuk.

“Mousakhan – Hagymás, fűszeres csirke pitán tálalva” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!