Szömörcés (sumac) vöröshagyma saláta

Különösen télen, influenza időszakban ajánlott sokszor az asztalra tenni ezt a salátát. A hagymában lévő sok vitamin és ásványi-anyag segít a megelőzésben és a gyógyulásban is. A hagyma antibakteriális és antioxidáns hatása nyersen még jelentősebb mint főzve.

Attól sem érdemes félni, hogy hagymaszagú lesz a leheletünk, mivel a citrom elveszi a hagyma erős szagát és könnyebben emészthetővé is teszi.

Nyugodtan fogyaszthatjuk grillezett vagy más sült húsokkal, vagy babos fogásokkal és egy jó pecsenye zsíros kenyeret is megbolondíthatunk vele.

Ha mégis kellemetlenül éreznénk magunkat hagyma evés után rágcsáljunk el egy szál petrezselymet vagy 1-2 szem koriander, ánizs vagy kardamom magot az üde lehelet érdekében.

A szömörce nálunk kevéssé ismert fűszer, kellemes savanykás ízt ad az ételnek. A szömörcét akár szuper ételnek is tekinthetjük igen magas antioxidáns tartalma miatt. Erre a linkre kattintva többet is megtudhatsz róla.

Ha nem használtok cserzőszömörcét, akkor ajánlatos erősebben megborsozni a salátát.

2 nagy hagyma
½ citrom leve vagy
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál sumac  (szömörce) (elhagyható)

bors

A hagymát hosszában vékonyan szeleteljük fel. Nyomkodjuk össze a hagyma szeleteket a sóval és a fűszerekkel. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd locsoljuk meg a citromlével.

Szólj hozzá!