Spenótos pite – Sfiha

Ez a finomság is a libanoni, szíriai konyha egyik gyöngyszeme. A híres libanoni 100 féle előétel (mezza) elengedhetetlen eleme. A 100 féle előétel nem túlzás, a libanoni éttermek étlapján az előételek sok féle variációját találjuk. Kérhetünk csak hideget vagy csak meleget, de lehet vegyes is. Az asztaltársaság számától és az étvágyunktól függően kérhetünk 10 félét, 20 félét, 50 félét és a csúcs a 100 féle előétel, amik között sokféle salátát találunk, tabboulét, hummuszt, tehina mártást, padlizsán salátát, articsóka salátát, pici kolbászkákat, töltött szőlőlevet és még sorolhatnám hosszan.

Libanoni mezza
Libanoni mezza (fotó: pinterest)

Étvágygerjesztőnek az Ouzo-hoz hasonló ánizsos ízű italt az Araq-ot fogyasztják mellé. Én általában jól lakom ezekkel a finomságokkal és a mennyei grillezett bárányhusinak, ami általában követi a mezza-t már csak az illatát élvezem.

A sfihát sok féle formában és sok féle töltelékkel készítik. Lehet félhold, háromszög vagy csónak formájú és tölthetjük darálthússal, fetasajttal vagy mint az alábbi receptben fenyőmagos spenóttal is. Az alábbi variáció sütőben készült, de akár bő olajban is kisüthetjük.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

3 csésze liszt

1 kk só

2 ½ ek olívaolaj

1 csésze langyos víz

1 csomag szárított élesztő

egy csipet cukor

 

A töltelékhez:

1 kg spenót jól összevágva

¼ csésze olívaolaj

1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva

1 citrom leve

½ csésze pirított fenyőmag vagy durvára vágott dió

½ teáskanál baharat

1 teáskanál sumac (szömörce)

só és bors

 

A fűszereket vásárold meg itt!

Az élesztőt futassuk fel a cukorral egy fél csésze meleg vízben. Szitáljuk a lisztet egy mély tálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és addig dagasszuk, amíg el nem válik a tál oldalától és labdává nem áll össze. (Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet.) Borítsuk egy lisztezett nyújtó-deszkára és gyúrjuk még pár percig, hogy sima és rugalmas tészta legyen belőle. Tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba, jól forgassuk meg, hogy az olaj mindenhol érje. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni 1-1 1/2 órát, amíg a duplájára nem kel. Ezután osszuk fel a tésztát 16 részre, gyúrjuk át és formáljunk gömböket belőlük. Lisztezett deszkán letakarva kelesszük még 15 percig.

Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A hagymát pároljuk meg az olívaolajban. Hozzáadjuk a spenótot, fűszerezzük és addig főzzük, amíg el nem fő a leve. Keverjük hozzá a fenyőmagot és ízesítsük a citromlével. Felhasználás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.

A tészta gömböket 2-3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. Tegyünk egy diónyi tölteléket a kör egyik felére. Hajtsuk rá a másik felét. A szélét jól nyomkodjuk le, ügyelve arra, hogy jól záródjon. Villa hegyével nyomkodjuk körbe a szélét, hogy szép cakkos legyen. (A tészta szélét megkenhetjük vízzel, hogy jobban ragadjon. )  A másik lehetőség, hogy egy diónyi tölteléket teszünk a kör közepére és három helyen csípjük össze a tészta szélét. Ebben az esetben a töltelék szabadon marad és érdekes háromszög formájú pitéket kapunk. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.

Kiváló vendégváró. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, jól tűri a fagyasztást. Szobahőmérsékleten olvasszuk ki, majd pár percre tegyük forró sütőbe, hogy átmelegedjen. Hidegen és melegen is finom.

 

Szólj hozzá!