Ciprusi egészben sült báránycomb

Ezt a receptet sok évvel ezelőtt, egy a Mediterrán régió konyháival foglalkozó szakácskönyvben találtam, aminek sajnos már nem emlékszem a szerzőjére. A ciprusi konyha egyik jellegzetes étele ami az évek során az egyik kedvenc vendégváró fogásunk lett. Persze egy kicsit a saját szájízünk szerint alakítottuk a baharat fűszerkeverék hozzáadásával. Itt a receptben paradicsom szószt használtam, de nyáron friss paradicsommal tehetjük még finomabbá az ízeket (4-5 nagy, felkockázott paradicsomot keverjünk a burgonyához).

Hozzávalók:
1 báránycomb egészben ( 1,5 – 2 kg)
500 gr burgonya cikkelyekre vágva
2 nagy fej vöröshagyma vastag szeletekre vágva
4 babérlevél
2 evőkanál vaj
2 + 1 kiskanál baharat
vagy 1,5 kiskanál fekete bors és 1,5 kiskanál fahéj összekeverve
3 evőkanál paradicsompüré vagy 1 csésze paszírozott paradicsom mártás
2 csésze húsleves

bors

Keverjük össze a sót 2 kiskanál baharattal (vagy a fahéj és bors keverékével). Dörzsöljük be alaposan a báránycombot a fűszerkeverékkel. Tegyük egy nagyobb tepsibe. (Olyan nagynak kell lennie, hogy legyen hely a burgonya számára is.) Tegyük a báránycombra a babérleveleket, kockázzuk rá a vaj felét, öntsünk alá egy fél csésze húslevest. Borítsuk be alufóliával és forró sütőben süssük fél óráig. (Ha nem olyan fiatal a bárány süssük egy órán át.)

Amíg sül a hús, addig  keverjük jól össze a burgonyát a hagymával és a paradicsompürével. Sózzuk, majd fűszerezzük a maradék 1 kiskanál baharattal és rendezzük a félig sült báránycomb köré. Kockázzuk a burgonyára a maradék vajat, öntsük alá a maradék húslevest és fólia alatt süssük addig,  amíg a hús és a burgonya is megpuhul. Az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát, hogy a báránycomb szépen megpiruljon.

Szólj hozzá!