Az arab megnevezés magyar megfelelője:, a palota kenyere. Feltehetően a török hódoltság idejéből származik. Eredetileg nagyon sűrű (majdnem vajszerű ) tejszín kerül a tetejére, ami nálunk sajnos nem kapható, de az itt leírt variáció tökéletesen visszaadja az eredeti ízhatást. A kétszersült helyett haználhatunk maradék fonott kalácsot vagy akár kuglóf szeleteket is, csak először pirítsuk aranybarnára és úgy tördeljük kisebb darabokra.
Hozzávalók:
1 csomag édes kétszersült, durván összetörve
3 csésze cukor
2 csésze víz
250 gr mascarpone sajt
1 vaníliás krémpor
Két csésze cukorból és két csésze vízből szirupot főzünk. A megmaradt cukrot egy nagy lábasban karamellizáljuk. Ha már aranybarna, akkor ráöntjük a szirupot és a karamellizált cukrot feloldjuk. Hozzáadjuk a durvára tört kétszersültet és addig keverjük, amíg magába nem szívja a karamellás szirupot.
Amíg hűl, készítsük el a vaníliás krémet a csomagon lévő utasítás szerint. Ha már elég sűrű a krém, keverjük össze a mascarpone sajttal. A karamellás kétszersültet adagoljuk egy magasabb falú tálba és jól nyomkodjuk le.
Fedjük be a mascarpone-s krémmel. Sótlan, durvára vágott pisztáciával, mandula szeletekkel vagy apróra vágott, cukrozott gyümölccsel díszítjük.