Ez az egyik kedvenc vendégváró „falatkám”. Sokfajta töltelékkel elkészíthető, de ez a fetasajtos, fűszeres spenótos változat különleges ízeket nyújt. A receptjét libanoni barátainktól tanultam, igaz ők egy másfajta tésztába töltik, de nagyon jól működik réteslapba vagy akár leveles tésztába töltve is.

A libanoni séfek szerint a spenótos töltelék lelke a savanykásságát adó sumac (szömörce). A szömörcét akár szuper ételnek is tekinthetjük igen magas antioxidáns tartalma miatt jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, ami segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket,, sőt a cukorbetegséget is. A sumac-ot használhatjuk pácok készítésekor, csirke vagy más fehér húsok fűszerezésére, de szórhatjuk sajtkrémre, hummuszra vagy akár simán egy vajas kenyérre is. Tudj meg többet róla itt.
Az igaz, hogy egy kicsit pepecselős, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni belőle és még sütés előtt lefagyasztani. Percek alatt elkészíthető, ha váratlan vendég érkezik vagy ha egy hosszú nap után nincs kedvünk főzni, de mégis jól esne valami meleg vacsorára.
Kínálhatjuk egy finom ital mellé vagy egy tartalmas leves után második fogásnak.
Hozzávalók:
Töltelék:
1 kg spenót jól összevágva
¼ csésze olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
1 citrom leve
½ csésze pirított fenyőmag vagy durvára vágott dió (elhagyható)
10 dkg feta sajt
1 evőkanál sumac (szömörce)
½ kávéskanál baharat
só és bors
A hagymát pároljuk meg az olívaolajban. Hozzáadjuk a spenótot, fűszerezzük és addig főzzük, amíg el nem fő a leve. Keverjük hozzá a fenyőmagot, a tört fetasajtot és ízesítsük a citromlével. Felhasználás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni.
36 darab fetasajtos, spenótos tekercshez:
12 réteslap
1 csésze olívaolaj
Bontsuk ki a réteslapokat, terítsük ki és takarjuk le egy nedves konyharuhával. Kenjük be vékonyan olívaolajjal a felületet, amin dolgozni fogunk. Terítsünk rá egy réteslapot, kenjük be olajjal, tegyünk rá még egy lapot és azt is kenjük be olajjal, majd vágjuk 6 egyenlő nagyságú téglalapra. Tegyünk egy kanálnyi tölteléket a téglalap keskenyebbik oldalára úgy, hogy 1,5 cm-es részt hagyjunk üresen mind a három széltől. Először a két hosszabbik oldalon hajtsuk a töltelékre az üresen hagyott tésztát, majd tekerjük fel jó szorosan, hogy csinos rudakat kapjunk. Ismételjük a folyamatot amíg minden réteslapot felhasználunk.
Béleljünk ki egy tepsit szilikon sütőlappal vagy sütőpapírral, helyezzük a tekercseket egymás mellé, kenjük meg a tetejüket olajjal és süssük szép pirosra. A fetasajtos, spenótos tekercsek legfinomabbak frissen, ropogósan, de 2-3 napig is elállnak, igaz ilyenkor a tészta egy kicsit megpuhulhat.