Egyiptomi lencsés rizs – Koshari – Mujaddara

A férjem gyakran mesél a gyerekkoráról, amikor is iskolába menve a reggelijét a szomszéd utcában dolgozó koshari árustól vette, aki színesre festett kocsijáról árulta ezt a közkedvelt, tápláló, de mégis olcsó eledelt.

A lencse és a csicseriborsó fehérje forrás, a tészta és a rizs az agyműködéshez szükséges szénhidrátot biztosítja, a hagyma vírus és baktérium ölő, míg a fűszeres paradicsom mártás a vitaminokat adja. Egy tál koshari és készen állt a napi munkára az iskolában.

A koshari neve a héber kóser szóból ered, mivel eredetileg minden egyes hozzávalót külön edényben főztek és csak a tálaláskor rakták össze. Az alábbi recept már egy egyszerűsített változat, mivel a rizst és a lencsét együtt főzzük.

Egyiptomban a mai napig szinte minden utcán van csak kosharit áruló büfé, vagy a hagyományos élénk színekkel dekorált kis kocsi. De otthon is könnyen elkészíthető ez a kiváló vegetáriánus fogás.

Hozzávalók:
½ csésze hosszú szemű rizs (lehetőleg basmati)
1 ½  csésze lencse
200 gr apró csőtészta
1 fej hagyma apróra vágva
3 csésze húsleves
½ kk római kömény
2 babérlevél
½ evőkanál vaj
1 evőkanál olaj

bors

Paradicsomszósz:
1 csésze paradicsommártás
1 csésze húsleves
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
½ kk római kömény
½ kk chili

bors

A díszítéshez:
2 nagy fej hagyma
2 evőkanál liszt
olaj a sütéshez

A hagymát a vajon és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lencsét, és pároljuk további 2-3 percig. Felöntjük a húslevessel, fűszerezzük, és félkészre főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizst. Annyi vizet öntünk rá, hogy egy ujjnyira  ellepje. Ha újra felforrt, tegyük takarék lángra és szorosan záró fedő alatt addig főzzük, amíg az összes leve el nem fő. Vegyük le a tűzről és hagyjuk fedő alatt párolódni 10-15 percig.

A tésztát bő, sós lében főzzük ki. Szűrjük le és olajon futtassuk meg.

A paradicsompürét az olívaolajon pirítsuk meg egy kicsit, majd öntsük fel a levessel, és fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymát. Fűszerezzük, és 5-10 percig főzzük. Vigyázzunk arra, hogy a szósz ne legyen túl sűrű.

Tegyük egy mély tálba a tésztát, majd a tetejére a lencsés rizst. (Ha még gazdagabbá akarjuk tenni a tál aljára tegyünk egy csészénnyi főtt csicseriborsót.) Jól nyomkodjuk bele, majd fordítsuk ki egy nagy lapos tálra úgy, hogy tortaformát kapjunk.

A hagymát  ½ cm vastag karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és bő olajban arany- barnára sütjük. Szépen elrendezzük a lencsés rizs körül és a tetejére is teszünk egy kicsit. Paradicsomszósszal tálaljuk.

Kairói koshari árus
Kairói koshari árus

Szólj hozzá!