Ez egy igazi nemzetközi recept, amit Kuvaitban tanultam egy szlovák barátnőmtől akinek szintén egyiptomi férje volt. Én annyit változtattam rajta, hogy rétes lap helyett leveles tésztát használok hozzá (ez a magyar beütés).Tulajdonképpen mind a kettő finom, réteslappal talán könnyebb, ropogósabb, de könnyebben szétesik, míg a leveles tészta jobban összefogja és talán egy kicsit laktatósabbá is teszi.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg darált hús
1 fej hagyma finomra vágva
1 evőkanál vaj
1 teáskanál baharat fűszerkeverék (Tudj meg róla többet itt!)
2 csésze húsleves vagy víz
20 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem finomra vágva
1 csomag leveles vagy rétes tészta
diónyi vaj vagy kókusz olaj a sütőtál kikenéséhez
1 tojás
2 evőkanál szezámmag (Tudj meg róla többet itt! )
1 evőkanál nigella (fekete kömény) (Tudj meg róla többet itt! )
A hagymát megdinszteljük a vajon, rádobjuk a darált húst, baharattal, sóval és borssal ízesítjük. Öntsük fel a levessel (vízzel) ha a hús megváltoztatta a színét majd közepes lángon addig főzzük amíg teljesen elfövi a levét.
Amíg a hús párolódik egy másik edényben főzzük puhára a zöldborsót sós, esetleg vegetás bő vízben , ha kész szűrjük le.
Keverjük jól össze a darált húst a zöldborsóval és a petrezselyem zölddel.
Vajazzunk ki egy 25 x 25 cm-es sütőtálat. a leveles tésztát felezzük el, egyik felét tegyük a tálba úgy, hogy az oldalára is felérjen. Terítsük el egyenletesen a tölteléket. Borítsuk be a tészta másik felével és alaposan zárjuk le az oldalakon. Kenjük be a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a szezámmaggal és a nigellával, 180 fokos sütőben süssük arany barnára. Salátával kínáljuk.
“Zöldborsós – húsos pite” bejegyzéshez 1 hozzászólás