Zöldborsós – húsos pite

Ez egy igazi nemzetközi recept, amit Kuvaitban tanultam egy szlovák barátnőmtől akinek szintén egyiptomi férje volt. Én annyit változtattam rajta, hogy rétes lap helyett leveles tésztát használok hozzá (ez a magyar beütés).Tulajdonképpen mind a kettő finom, réteslappal talán könnyebb, ropogósabb, de könnyebben szétesik, míg a leveles tészta jobban összefogja és talán egy kicsit laktatósabbá is teszi.

zöldborsós húsos pite töltelék

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg darált hús
1 fej hagyma finomra vágva
1 evőkanál vaj
1 teáskanál baharat fűszerkeverék  (Tudj meg róla többet itt!)
2 csésze húsleves vagy víz

20 dkg zöldborsó
1 csokor petrezselyem finomra vágva

1 csomag leveles vagy rétes tészta
diónyi vaj vagy kókusz olaj a sütőtál kikenéséhez
1 tojás
2 evőkanál szezámmag (Tudj meg róla többet itt! )
1 evőkanál nigella (fekete kömény) (Tudj meg róla többet itt! )

A hagymát megdinszteljük a vajon, rádobjuk a darált húst, baharattal, sóval és borssal ízesítjük. Öntsük fel a levessel (vízzel) ha a hús megváltoztatta a színét majd közepes lángon addig főzzük amíg teljesen elfövi a levét.

Amíg a hús párolódik egy másik edényben főzzük puhára a zöldborsót sós, esetleg vegetás bő vízben , ha kész szűrjük le.

Keverjük jól össze a darált húst a zöldborsóval és a petrezselyem zölddel.

Vajazzunk ki egy 25 x 25 cm-es sütőtálat. a leveles tésztát  felezzük el, egyik felét  tegyük a tálba úgy, hogy az oldalára is felérjen. Terítsük el egyenletesen a tölteléket. Borítsuk be a tészta másik felével és alaposan zárjuk le az oldalakon. Kenjük be a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a szezámmaggal és a nigellával, 180 fokos sütőben süssük arany barnára. Salátával kínáljuk.

zöldborsós húsos pite nyers

“Zöldborsós – húsos pite” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!