Készíthetjük pontyból, süllőből, amurból. A halat süthetjük egészben vagy nagyobb darabokra vágva, lényeg, hogy a paradicsommártás jól átjárja.
A római kömény és a fokhagyma párosítása tökéletes a halhús aromájának a kiemelésére. Elég ha ha addig pihen a pácban amíg a krumplit elősütjük.
Hozzávalók:
1 kg hal
500 gr burgonya kockára vágva
1 nagy fej vöröshagyma vékonyra szelve
100 gr sűrített paradicsom
½ l víz vagy hal alap-lé
1 fej fokhagyma
1 teáskanál római kömény
3 evőkanál olívaolaj
só
bors
A fokhagymát 1 evőkanál olajjal és a római köménnyel turmixoljuk le. A halat sózzuk be és jól dörzsöljük át a fűszeres fokhagymával. Ha egészben sütjük a halat, akkor irdaljuk be és töltsünk fokhagymát az irdalásba.
A hagymát a maradék olajon (használhatunk főzővajat is) üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, pirítjuk egy pár percig, majd felöntjük a vízzel (vagy hallével). Sózzuk, borsozzuk.
A burgonyát tűzálló tálba terítjük és ráöntjük a paradicsommártást. Lefóliázva 180 fokos sütőben 45 percig (míg majdnem teljesen puha lesz) sütjük. Ekkor a burgonya közé rendezzük a haldarabokat (ekkor még kell, hogy legyen a szószból – ha nincs, öntsünk alá egy kis vizet) és készre sütjük.
Snidlinggel vagy petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.