A spárgabab vagy lubia apró szemű, krémszínű babfajta, jellegzetes fekete folttal. Íze kicsit diósabb hatású, mint a mi apró szemű gyöngybabunk. Keleti élelmiszerboltokban kapható, nyugodtan helyettesíthetjük gyöngybabbal.
Legfinomabb, ha római tálban készítjük, de főzhetjük lábosban is lassú tűzön. Ha szorít az idő a kukta lehet segítségünkre, ilyenkor kevesebb folyadékot használjunk. Mint minden babféle, melegítve még finomabb.
Hozzávalók:
250 gr spárgabab vagy gyöngybab
500 gr marha- vagy birkahús kockára vágva
100 gr paradicsom püré
1 nagy hagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma
1 l húsleves
3 babérlevél
1 erős paprika
2 evőkanál főzővaj
só
bors
Áztassuk be a babot előző este. Tegyük a hozzávalókat beáztatott római tálba, keverjük jól össze. 170 fokon süssük 2-3 órán át, míg minden meg nem puhul. Ha szükséges, kevés vizet adjunk hozzá. Párolt rizzsel körítve tálaljuk.