Robusztus ízű, a fokhagyma szerelmeseinek ajánlott padlizsánból készült saláta egyiptomi recept alapján. (A fokhagyma egészségre való hatásáról tudj meg többet itt.) Hűtőszekrényben akár 2 hétig is eltartható, az íze változatlan vagy talán még jobb is lesz az állással, de a padlizsán összeesik az idő haladtával.
Egyiptomban a padlizsánt a szegény ember húsának is nevezik, gyakran az asztalra kerül különböző formában. Én salátának neveztem ezt a fogást, bár gyakran fogyasztják önálló fogásként vacsorára. Előételként, borkocsolyaként is szoktam kínálni.
1 nagy padlizsán hámozva
1 csésze olaj
5-6 fokhagyma gerezd
1 erős zöld paprika
¼ csésze fokhagymás ecet
¼ csésze víz
só, bors
½ csésze olívaolaj
A padlizsánt 2.5 x2.5 cm-es kockákra vágjuk, egy szűrőbe tesszük és jó bőven megsózzuk. Kb. ½ órán át állni hagyjuk Majd leöblítjük a sót és papír törülközőn megszárítjuk a padlizsán kockákat.
A fokhagymát a zöldpaprikával ledaráljuk, hozzá adjuk a sót, borsot , jól elkeverjük a vízzel és az ecettel.
Egy serpenyőben jól felforrósítjuk az olajakat és arany barnára sütjük benne a padlizsánt. Lecsöpögtetjük a felesleges olajat és beleforgatjuk a fokhagymás öntetbe.
Hidegen, pirított pita kenyérrel tálaljuk.
“Fokhagymás, ecetes padlizsán saláta” bejegyzéshez 1 hozzászólás