A fokhagyma és az egészség

Mióta ember az ember a fokhagyma mindíg részét képezte táplálékának és gyógyító hatása is ismert volt. Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletben álló fűszer és gyógynövény volt, a gízai piramisok építőinek falujában is megtalálták fogyasztásának nyomait. A görög atléták a versenyek előtt fokhagymát rágcsáltak, hogy növeljék teljesítményüket.

A középkorban amellett, hogy a szegények orvosságának tekintették úgy hitték, hogy védelmet nyújt a vámpírok és a boszorkányok ellen. Nagyon sok féle betegséget gyógyítottak vele, többek között a tífuszt és a kolerát is.

Az I. Világháború során a harctéri sérülések elfertőződését akadályozták meg a foghagymával.

A magyar javasasszonyok is ismerték a fokhagyma erejét. Az egyik legismertebb és sokat megmosolygott “terápiás ” használata a fogfájás gyógyításásban volt, de herpeszt és hüvelygombát is kezeltek vele.

Sokan megbontrákoznak: te jó Isten, a sötét Középkor! És a sok elmaradott falusi! Méghogy fokhagymát a gyulladt fogra? Ki hallott már ilyen őrültséget? Pedig ez nem is olyan őrültség…

A gyógyszeripar kialakulását megelőző évezredekben is voltak betegségek, beteg emberek, gyógyítók és gyógyulások. A természetben szinte minden betegségre találhatunk gyógyírt. És amit tegnap még babonának, kuruzslásnak tartottak arról a modern kutatások kiderítik, hogy mégis csak van benne valami…

Hallottak már allicinről? A fokhagyma védekezése a kártevői ellen. Ha a fokhagyma szövetei megsérülnek a bennük lévő kén tartalmú aliin (illó olaj) gyorsan allicinné alakul és elindul a csoda.

Az allicinről bebizonyosodott, hogy amellett, hogy a leghatékonyabb antioxidáns, antibakteriális, vírus és gombaölő hatása van (többek között nagyon hatékony az influenza vírusok ellen is). A bélben lakozó paraziták sem szeretik a fokhagyma szagát. Amellett, hogy kiűzi a nem kívánt vendégeket fertőtleníti a bélrendszert és fokozza az emésztő rendszer, a máj, az epe működését.

A hetvenes években a Szovjetúnióban a nagy influenza járványok idején fokozott fokhagyma fogyasztást javasoltak az embereknek.

Napjaink népbetegsége a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint. Ha egyszer magas vérnyomást diagnosztizál orvosunk felírja a vérnyomás csökkentőt is innen kezdve nincs megállás életünk végéig szedhetjük a “gyógyszert”. Pedig ha tudnánk, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása (mellék hatások nélkül) csökkenti a vérnyomást, tisztítja az erekeben lévő lerakódást…

Az allicin, mint már említettem, csak akkor keletkezik, ha a fokhagyma szövetei megsérülnek, tehát akkor fejti ki hatását, ha apróra vágjuk vagy megtörjük. És mivel nagyon hamar lebomlik mindíg frissen készítsük el és fözés nélkül fogyasszuk.

A néphagyományban büdös hagymának hívott fokhagyma jellegzetes szagát csökkenthetjük, ha a petrezselyem zöldjét, kardamom magot vagy koriander magot rágcsálunk. Ha még így sem szeretjük, a gyógynövény boltokban vásárolhatunk fokhagyma kapszulát.

“A fokhagyma és az egészség” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Szólj hozzá!