A fokhagyma a világ minden részén alap fűszernek tekinthető. Így van ez a magyar konyhában is, nem véletlenül. Amellett, hogy ételeinknek finom ízt ad egészségünk megtartásában is nagy szerepet játszik.
A fokhagyma ízét, illatát adó allicin az egyik leghatékonyabb antioxidáns, antibakteriális, vírus és gombaölő hatása is van (többek között nagyon hatékony az influenza vírusok ellen). A bélben lakozó paraziták sem szeretik a fokhagyma szagát. Amellett, hogy kiűzi a nem kívánt vendégeket fertőtleníti a bélrendszert és fokozza az emésztő rendszer, a máj, az epe működését. Mivel az allicin gyorsan lebomlik leghatékonyabb nyersen, frissen felvágva fogyasztani a fokhagymát. Ha főzzük, akkor is a főzési folyamat végén adjuk az ételhez.
A fokhagyma jótékony hatásáról tudj meg többet itt.
Hozzávalók:
1 kisebb csirke darabokra vágva
olaj vagy baromfi zsír
6 gerezd fokhagyma
Bőséges őrölt fekete bors, lehet tarkabors is
1 teáskanál őrölt köménymag
víz
só
Sózzuk be a csirke darabokat, majd alaposan borsozzuk meg. A forró olajban pirítsuk meg mind két oldalukon. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Amikor már majdnem kész adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Magas lángon főzzük addig míg el nem fövi a levét és zsírjára nem sül.
Kiváló feltét főzelékek mellé, de sült krumplival is nagyon finom.