Nigellás, sajtos kifli

A múltkorában ebédre voltunk híva nagyon kedves barátainkhoz, akik egy csodálatosan finom, illatos, meleg sajtos kiflivel vártak. Mit mondjak szokás formáló volt! Rögtön el is kértem a receptjét, de mivel nekem bonyolultnak tűnt megkértem a barátnőmet, hogy jöjjön át hozzánk és először együtt készítsük el.

Úgy is lett és múlt szombaton meg is született a mű, amit az alábbiakban, fázisfotókkal együtt láthattok.

Az eredeti receptben nincsen töltelék. Úgy is nagyon finom, de az élvezetek fokozásának kedvéért érdemes valamilyen töltelékkel gazdagítani, ami lehet sós tejföl, virsli, füstölt sajt, sonka vagy ahogy mi készítettük zöldborsós, párolt darált hús (a receptjét itt olvashatjátok).

Langyosan a legfinomabb, ha nem fogy el aznap érdemes lefagyasztani, mert másnapra már egy kicsit megkeményedik, bár ez minket nem zavart, még harmad nap is örömmel fogyasztottuk.

Hozzávalók 32 db kiflihez:
60 dkg liszt
¾ élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 dl víz
1 dl olaj

25 dkg puha vaj
25 dkg reszelt sajt

2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál nigella (fekete köménymag) (Jótékony hatásairól itt olvashattok)

Nigellás kifli hozzávalók

Futtassuk fel az élesztőt a tejjel és a cukorral, adjuk a liszthez a vízzel, az olajjal és a sóval együtt. Gyúrjuk össze, csak annyira, hogy jól összeálljon, nem kell túlságosan kidolgozni. Formáljunk belőle egy hosszabb rudat, olyan 8-10 cm átmérőjűt és hagyjuk pihenni 15-20 percen át, hogy könnyebben tudjuk majd kinyújtani.

Nigellás kifli rúd

Ezután osszuk fel 10 kb. egyenlő részre. Formáljunk cipókat belőlük és egyenként nyújtsuk ki jó vékonyra. (Lehetőleg kör formára, de ha nem sikerül szabályosra az sem baj, mint ahogy a képeken is láthatjátok)

Nigellás kifli cipó

Nigellás kifli nyújtva

Kenjük meg az első lapot vajjal és szórjuk meg a sajttal, tegyük rá a másodikat, azt is kenjük meg vajjal és szórjuk meg sajttal ismételjük meg a harmadikkal és a negyedikkel, végül az ötödiket csak vajjal kenjük meg és a vajas oldalával borítsuk az előző négy lapra. Ezzel készen vagyunk az első körnek valóval, majd ugyan így járjunk el a maradék öt lappal.

Nigellás kifli sajtos

Nigellás kifli rakott

Az első összerakott öt lapot nyújtsuk ki kör formájúra, amilyen vékonyra csak tudjuk. Attól függően, hogy milyen nagy kifliket szeretnénk kapni, küllőszerűen osszuk 8 vagy 16 részre. Mi most 16 részre osztottuk.

Nigellás kifli vágott

Minden háromszög szélesebb végére halmozzunk egy teáskanálnyi tölteléket, majd amilyen szorosan lehet csavarjuk fel. (Ismételjük meg a másik ötlapos csomaggal is.)

Nigellás kifli töltelék

Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távolra helyezzük a kifliket, majd hagyjuk kelni egy órán át. Ezt követően kenjük meg tojás sárgájával, szórjuk meg gazdagon szezámmaggal és fekete köménnyel. (Díszíthetjük reszelt sajttal vagy köménymaggal is ízlés szerint.)

Nigellás kifli szórt

180 fokon süssük arany barnára.

Nigellás kifli

Szólj hozzá!