A pisztáciát legtöbben a sós, héjas változatban ismerik. Én úgy is imádom, hogy őszinte legyek, ha elkezdem enni nem tudom abbahagyni. A világ keleti részén azonban sütemények készítéséhez is gyakran használják a sótlan és héj nélküli változatát.
Íze nem olyan markáns mint a dióé vagy a manduláé, viszont remekül harmonizál a vaníliával és a kardamommal. Nem csak finom ízük miatt érdemes ezeket a fűszereket és a pisztáciát fogyasztani. Valamennyiüket nevezhetjük szívbarátnak, mivel nagyban elősegítik a szív és érrendszer egészségét.
Sőt még egy romantikus vacsora desszertjének is kiváló, hiszen ezek az összetevők egyben afrodiziákus hatással is bírnak.
Ez a recept kivételesen nem keletről, hanem nyugatról származik, az epicurious.com (https://www.epicurious.com/recipes/food/views/pistachio-cake-241050 ) oldalon találtam.
A pisztácia, a fűszerek és a narancs valami isteni ízkombinációt alkotnak, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
¾ csésze sózatlan, hántolt pisztácia
1 csésze finom liszt
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál őrölt kardamom
csipet só
½ csésze tej
¼ teáskanál vanília kivonat vagy
1 csomag vaníliás cukor
½ csésze puha vaj
1 csésze cukor
3 db nagy tojás
2 evőkanál reszelt narancs héj
A cukormázhoz:
25 dkg porcukor
5 kanál narancslé
A díszítéshez:
½ csésze durvára vágott pisztácia
1 narancs héja reszelve vagy kandírozott narancshéj
A pisztáciát finomra őröljük, majd egy kisebb tálban összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a kardamommal és a sóval.
Egy nagyobb keverő tálban habosra kavarjuk a puha vajat a cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után alaposan kikeverjük, majd jöhet a lisztes keverék, a tej és a vanília kivonat. Alaposan összedolgozzuk.
Vajazott, lisztezett formában 180 fokon sütjük kb. 40-50 percig, amíg szép aranybarna nem lesz és a közepébe szúrt próba tű tisztán jön ki.
Az eredeti recept szerint torta formában kell készíteni, én inkább az őzgerincet választottam. Ebből a mennyiségből 2 rúd lett.
Cukormázzal, durvára vágott pisztáciával és narancs héjjal díszíthetjük. (A cukormázhoz keverjük össze alaposan a porcukrot a narancslével és még langyosan vonjuk be a sütemény tetejét.)
Önmagában is igen finom, de ha fokozni akarjuk az élvezetet kínálhatunk mellé vanília fagyit vagy sok-sok tejszínhabot!