Az én párom, egyiptomi lévén nem túlságosan értékeli a főzelékeket. Nekem pedig az egyik kedvencem a zöldborsó főzelék és a zöldborsó úgy általában. Hogy mindkettőnk kedvébe járjak igazi, vajon párolt zöldborsót szoktam készíteni.
Ez nem az éttermekben kapható vízben főtt, és csak minimális vajat látott köret. Annak ellenére, hogy én vizet egyáltalán nem adok hozzá nagyon gyorsan elkészül, finom puha lesz és a zöldborsó zamata tökéletes marad.
Ízesíthetjük petrezselyemmel is, de a menta különlegesen finom ízt ad neki.
A mentáról (itt most a borsmentáról beszélek) érdemes tudni, hogy kiváló emésztés elősegítő, segít megelőzni vagy megszüntetni az epegörcsöt, megfázáskor, fejfájáskor is igen hasznos gyógynövény.
Hozzávalók:
500 g zöldborsó (lehet fagyasztott is)
100 g vaj
2 evőkanál finomra vágott mentalevél vagy
1 evőkanál szárított menta morzsolva
1 evőkanál glutamát mentes ételízesítő vagy só
frissen őrölt bors gazdagon
Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, adjuk hozzá a zöldborsót, ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal (bőségesen). Fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk. Ha kész, adjuk hozzá a mentát, fedő alatt melegítsük össze. Sült húsok kiváló kísérője.