Fokhagymás borjú láb egyiptomi módra

A borjú láb egy igen ritkán kapható  csemege. Néhány étteremben találunk csak az étlapon rántott borjú lábat, de másféle változatban itthon én még nem bukkantam rá.

Ez a recept az egyiptomi konyha remeke. Kairó óvárosában számos étterem specializálódott erre a hagyományos ételre. A borjúláb mellett általában fejhúst és hurkát is árulnak. Bár a fiatal generáció már nem szívesen fogyasztja sem ezeket, sem a belsőségeket, az idősebbek még mindig hajlandók akár hosszabb utat is megtenni a finomságok kedvéért.

A borjú láb beszerzése itthon nem  egyszerű, én csak éttermeket ellátó nagykereskedésekben tudtam megvenni.

Elkészítése időigényes, de az eredmény mindenért kárpótol.

A macerás része tulajdonképpen a tisztítása. Érdemes alaposan megperzselni a lábakat, bár a csomagolásban gyönyörű fehérnek és tisztának látszanak, bizony itt-ott találhatunk rajta finom pehelyszerű szőröket, amiket perzselés után könnyen lekaparhatunk.

Ezután már nincs sok baj vele, csak meg kell adni neki azt 3-4 óra lassú tűzön való főzési időt, hogy olyan puhára főjön, hogy magától leváljon a hús a csontokról.

A sok fűszer nem csak nagyon finommá teszi, hanem az emésztését is megkönnyíti, a borjúlábból kifőtt tápanyagok pedig nagyon jót tesznek bélflóránknak sőt az ízületeknek is.

Hozzávalók:

A főzéshez:
2 db borjú láb
2 szál sárgarépa
½ zeller
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
8 db kardamom
1 db fahéj
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál szemes koriander
4 db szegfűszeg
2-3 db babérlevél

A sütéshez:
2 evőkanál vaj
2 teáskanál baharat ( Tudj meg róla többet itt.  )
1 fej fokhagyma finomra vágva

A megtisztított összevágott borjúlábat tegyük fel főni egy nagyobb fazékban. Adjuk hozzá egészben a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról.

Ha szükséges, akkor időnként pótoljuk az elfőtt  főzőlevet .

Ha elkészült, akkor szedjük ki és hagyjuk kicsit hűlni. A nagyobb csontokat vegyük ki, de a húsokat hagyjuk nagyobb darabokban.

A kicsontozott borjúlábat a bőrös részével felfelé rendezzük tűzálló tálba és szórjuk meg a baharattal. A vajat olvasszuk fel, keverjük bele a finomra vágott fokhagymát. Locsoljuk a borjúlábra és 200 fokos sütőben süssük arany barnára.

A főző lével készült rizzsel tálaljuk.

Fokhagymás borjúláb

Szólj hozzá!